Καύσιμα: Τα υπερκέρδη Βαρδινογιάννη-Λάτση

 23/06/2024    08 : 27 : 48
βαρδης λατσης
65 / 100

Τα υπερκέρδη 2,1 δισ. από HelleniQ Energy και Motor Oil

Ούτε ο πιο ευφάνταστος οικονομικός αναλυτής θα μπορούσε να είχε προβλέψει πριν ένα χρόνο την απίστευτη κερδοφορία που εμφανίζουν φέτος οι δύο μεγάλοι όμιλοι της ελληνικής αγοράς καυσίμων, HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) και Motor Oil.

Με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τη Motor Oil, που κατάφερε, όπως και τα ΕΛΠΕ, να ξεπεράσει στο 9μηνο το όριο του 1 δισ. ευρώ σε καθαρή κερδοφορία, η συνολική εικόνα των δύο ομίλων είναι εντυπωσιακή: τα καθαρά κέρδη τους αυξήθηκαν περισσότερες από οκτώ φορές και ανήλθαν στα 2,128 δισ., έναντι 254 εκατ. στο 9μηνο του 2021. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 1,874 δισ. ευρώ, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ελληνικής αγοράς καυσίμων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε και τι ποσό από αυτά τα κέρδη θα καταλήξει στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών, με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει γίνει λόγος για μια είσπραξη της τάξεως των 300 – 400 εκατ. ευρώ, ποσό που φαίνεται μικρό μπροστά στη θεαματική αύξηση της κερδοφορίας των δύο ομίλων. Θυμίζουμε ότι για τον υπολογισμό του φόρου «υπερκέρδη», που θα φορολογηθούν κατά 33%, θεωρούνται όσα ξεπερνούν μια αύξηση κατά 20% από τον μέσο όρο της τριετίας 2019 – 2021.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}