Κατοικίες: Οι περιοχές με αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20%

 19/07/2024    05 : 37 : 22
ακινητα1
61 / 100

Εντυπωσιακές αυξήσεις, που αγγίζουν ή ξεπερνούν το 20% σημειώνουν οι άλλοτε πιο φθηνές περιοχές της Αττικής, τα δυτικά προάστια και τα προάστια του Πειραιά, ενώ αντίστοιχη είναι η άνοδος των τιμών και στη Θεσσαλονίκη, είτε πρόκειται για το κέντρο είτε για τους περιφερειακούς δήμους.

Από την άλλη πλευρά, τα νότια προάστια διατηρούν την πρωτοκαθεδρία με τις υψηλότερες τιμές πανελλαδικά, ξεπερνώντας αισίως τα 3.600 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το όριο των 2.000 ευρώ ανά τ.μ. έφτασαν οι μέσες τιμές στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

Τα στοιχεία για τις τιμές πώλησης των κατοικιών το γ’ τρίμηνο του 2023 προκύπτουν από τις ζητούμενες τιμές στις αγγελίες που επεξεργάζεται το δίκτυο του “Spitogatos” (www.spitogatos.gr) και όπως προκύπτει το «ράλι» στην εγχώρια κτηματαγορά δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Oπως δεν έχουν τέλος και ο αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων, με χαρακτηριστική την περίπτωση του κέντρου της Αθήνας, όπου για πρώτη φορά η μέση τιμή «έπιασε» τα 10 ευρώ ανά τ.μ. (+10,9%) έναντι του γ’ τριμήνου του 2022 με τον Πειραιά επίσης να ακολουθεί με διψήφιο ποσοστό ανόδου, σε ποσοστό άνω του 10% σε σχέση με πέρυσι.

Οι τιμές πώλησης
Eιδικότερα όσον αφορά τις τιμές πώλησης, στα πιο ακριβά νότια προάστια η αύξηση έναντι του γ’ τριμήνου του 2022 αντιστοιχεί στο +14%, με τη μέση τιμή στα 3.611 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθούν τα βόρεια, με τιμή κάτω των 3.000 ευρώ ανά τ.μ.- για την ακρίβεια στα 2.915 ευρώ ως μέση ζητούμενητιμή με ένα +10,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Εχει ενδιαφέρον ότι η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στα προάστια του Πειραιά, στο +23,2% με μία μέση τιμή πλέον στα 1.714 ευρώ ανά τ.μ., την ίδια στιγμή που οι τιμές στα πέριξ του κέντρου του λιμανιού σημείωσαν επίσης διψήφιο ποσοστό ανόδου, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς, στο +14,7% με 2.000 ευρώ ανά τ.μ. ως μέση ζητούμενη τιμή.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 10 02 8.40.22 μμ

Tρείς παράμετροι, το μετρό, η χαμηλότερη βάση από την οποία εκκινούν οι τιμές πώλησης και πλέον και η Golden Visa φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο σε σχέση με την άνοδο των περιοχών στα πέριξ του λιμανιού, ενώ αντίστοιχα συμβαίνει και στα δυτικά προάστια όπου οι τιμές είναι πλέον στο +19,2% με μέση ζητούμενη τιμή στα 1.800 ευρώ ανά τ.μ..

Τιμές ενοικίων
Ως προς τα ενοίκια στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, τα υψηλότερα νούμερα συνεχίζουν σταθερά να καταγράφονται στα νότια της Αθήνας, με μία τιμή λίγο χαμηλότερη των 12 ευρώ ανά τ.μ. (11,82 ευρώ) και άνοδο κατά 9,1% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2022.

Για την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου- Σεπτεμβρίου τα χαμηλότερα ενοίκια στην Αττική καταγράφοντα στα προάστια του Πειραιά και τα δυτικά με τιμές αντίστοιχα στα 7,61 ευρώ ανά τ.μ.+10,65% (και 7,81 ευρώ ανά τ.μ. (+7,6%).

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 10 02 8.40.35 μμ

Για τη Θεσσαλονίκη, τα χαμηλότερα ενοίκια καταγραφονται στο υπόλοιπο του νομού με 3,75 ευρώ ανά τ.μ. και οριακή πτώση κατά 0,3%, ενώ στο κέντρο ο δήμος σημειώνει άνοδο κατά 8,2% με 8,75 ευρώ μέσο ενοίκιο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}