Κασσελάκης για Attica Bank: «Η κυβέρνηση επιμένει να “επενδύει” τα χρήματά μας και τα τελικά οφέλη να τα καρπώνονται ιδιώτες»

 16/07/2024    03 : 58 : 20
Kasselakis
64 / 100

“Σκανδαλώδες”! Ολομέτωπη Κασσελάκη για την Attica Bank: Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα – Επίκειται η ολοκλήρωση «αδιαφανούς» συμφωνίας – Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις Εξάρχου – Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Δαβουλεύσεις του ισχυρού άνδρα της Thrivest με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου πρηγήθηκαν της αμφιλεγόμενης για πολλούς στην αγορά εξέλιξης με την ιδιωτικοποίηση της Attica Bank και την δημιουργία του 5ου τραπεζικού συστημικού πόλου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει ο Γιάννης Κουρτάκης στην στήλη Big Mouth :

“Από τα λίγα που κατάφερα να μάθω προκύπτει ότι κεντρικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας έχει παίξει ο πρόεδρος Μητσοτάκης, που, όπως και να το κάνουμε, ενδεχομένως και να είναι ο μοναδικός πολιτικός που γνωρίζει και από την καλή και από την ανάποδη το εγχώριο τραπεζικό γίγνεσθαι. Ο δεύτερος άνθρωπος που πήρε ζεστά την όλη ιστορία ήταν ο συναγωνιστής Εξάρχου, ο οποίος είχε ρίξει (μεταξύ μας) την αρχική ιδέα για τη συγκρότηση του πέμπτου πόλου, την περίοδο που Τράπεζα της Ελλάδος, ΤΧΣ, ΤΣΜΕΔΕ και Τράπεζα Αττικής πάλευαν με κάτι ιδιώτες επενδυτές (που λέει ο λόγος επενδυτές,) τη «μαϊμού» Ellington, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τα χρήματα ούτε για την εξαγορά περιπτέρου στο Κουκάκι. Ο τρίτος καλός άνθρωπος που πίστεψε στο όπως και να το κάνουμε οραματικό σχέδιο ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Επί της ουσίας συγκροτήθηκε ένα μέτωπο από κανονικούς ανθρώπους, και αναφέρομαι στους Μητσοτάκη, Στουρνάρα και Εξάρχου, με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν οι οποίες δυσκολίες υπήρξαν. Εξ όσων πληροφορούμαι, ο εκπρόσωπος της Thrivest, Αλέξανδρος Εξάρχου, πριν από κάνα μήνα, όταν είχε αρχίσει να ζορίζει το πράγμα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, παρόντος του πολύπειρου επί των τραπεζικών, Άλεξ Πατέλη, μια συνάντηση που είχε αποτέλεσμα να ξεμπλοκάρουν τα μπλοκαρισμένα.”

attica bank 550x343 1

Ολομέτωπη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την εξέλιξη με την Attica Bank.

«Η κυβέρνηση επιμένει να “επενδύει” τα χρήματά μας και τα τελικά οφέλη να τα καρπώνονται ιδιώτες» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή τα σχέδια συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

«Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα! Το Δημόσιο κατέχει το 72,5% της Attica Bank, έχοντας καταβάλει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της και συγκεκριμένα:

  • 153 εκατομμύρια στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα τέλη του 2021 και
  • 329 εκατομμύρια μέσω του ΤΧΣ & 39,8 εκατομμύρια μέσω του eΕΦΚΑ στη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 23/12/2022.

Οι ιδιώτες της Thrivest και της Παγκρήτιας Τράπεζας έχουν καταβάλει μόλις 33,8 εκατομμύρια και 29,9 εκατομμύρια αντίστοιχα, καλύπτοντας το 21% της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προσθέτει:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίκειται η ολοκλήρωση “αδιαφανούς” συμφωνίας, βάσει της οποίας ενώ το Δημόσιο -δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- θα μετάσχει με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά θα βρεθεί – σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants – να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής.

Αντιθέτως, οι ιδιώτες, οι οποίοι θα μετάσχουν με 300 εκατομμύρια ευρώ, θα καταλήξουν με τουλάχιστον το 51% της τράπεζας!

Πάμε να το κάνουμε πιο κατανοητό.

Το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας! Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου».

Ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζει ότι «η συνταγή που ακολουθήθηκε είναι γνωστή. Το ίδιο συνέβη στην τράπεζα Πειραιώς με 2,4 δισ. ευρώ ζημία για το Δημόσιο, το ίδιο και στη ΔΕΗ με 800 εκατ. ευρώ ζημία.

Η κυβέρνηση επιμένει να “επενδύει” τα χρήματά μας και τα τελικά οφέλη να τα καρπώνονται ιδιώτες.

Καταλύεται για μια ακόμη φορά η βασική αρχή που θέλει το Δημόσιο, όταν επενδύει, να έχει και τα ανάλογα σε αξία οφέλη για να μην στοιχειοθετείται το αδίκημα απιστίας».

Ο Στέφανος Κασσελάκης καταλήγει λέγοντας: «Η σύγχρονη Αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα. Ο δρόμος που οδηγεί στο αίτημα της κοινωνίας για Αλλαγή, είναι ο δρόμος της σύγκρουσης -με όποιο κόστος- με τα συμφέροντα που πλήττουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Καλώ το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αναλόγως και να “περπατήσουμε” μαζί σε αυτόν τον δρόμο. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης».

 

ΠΗΓΗ 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}