“Καρφιά” Δ.Βερβεσού και Λ.Κατσέλη για την απόφαση του Αρείου Πάγου: Την έβγαλαν σε χρόνο dt
Δ. Βερβεσός: «Πότε πρόλαβαν να διαβάσουν οι δικαστές τα υπομνήματα και να βγάλουν τόσο σύντομα απόφαση;»
«Μου προξενεί εντύπωση η ταχύτητα εκδίκασης της συγκεκριμένης υποθέσεως», λέει για την απόφαση του Αρείου Πάγου σε χρόνο-ρεκόρ με την οποία «λύνονται τα χέρια» των funds ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.
«Ο Άρειος Πάγος για την υπόθεση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δίκασε και σε πολύ συντομότερο εξέδωσε απόφαση. Αν ήταν υπόθεση ενός απλού Έλληνα πολίτη, θα έκανε δύο και τρία χρόνια για να παρθεί απόφαση» δήλωσε ο κ. Βερβεσός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, είναι απορίας άξιο πότε πρόλαβαν να διαβάσουν οι δικαστές τα υπομνήματα και να βγάλουν τόσο σύντομα απόφαση:
«Η υπόθεση δικάστηκε στις 26 Ιανουαρίου, κατά προτίμηση και με μεγάλη επίσπευση. Έκλεισε ο φάκελος, δηλαδή πήγαν τα σημειώματα τα οποία περιείχαν 2.000 σελίδες και στις 30 Ιανουαρίου τα καταθέσαμε εμείς από τη μεριά μας και η άλλη μεριά οι τράπεζες και τα funds. Απορώ πώς από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι 8 Φεβρουαρίου, 65 δικαστές πρόλαβαν και διάβασαν υπομνήματα και σε 8 – 9 μέρες έβγαλαν απόφαση, όταν συνήθως στα πρωτοβάθμια δικαστήρια με πολύ λιγότερες σελίδες υπομνημάτων και σχετικών εγγράφων, οι δικαστές κάνουν 8 μήνες με 2 χρόνια για να βγάλουν απόφαση. Μου προξενεί εντύπωση η ταχύτητα εκδίκασης της συγκεκριμένης υποθέσεως», είπε ο κ. Βερβεσός και συμπλήρωσε αφήνοντας αιχμές και για την Τράπεζα της Ελλάδος:
«Ακόμα μου κάνει εντύπωση το γεγονός η Τράπεζα της Ελλάδος, έλεγε ότι αυτή η δυσλειτουργία που είχε δημιουργηθεί με την απόφαση του τμήματος του Αρείου Πάγου, που έλεγε ότι τα funds δεν έχουν δικαίωμα να προβούν σε πλειστηριασμούς, οσονούπω θα τακτοποιηθεί και μάλιστα η Τράπεζα χρησιμοποιούσε τη φράση “θα ανατραπεί και θα διευθετηθεί”. Που ήξερε η Τράπεζα της Ελλάδος τι θα πει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου πριν δικάσει; Αυτά τα θέματα είναι πολύ σοβαρά».
Λ. Κατσέλη για funds: Η απόφαση βγήκε σε χρόνο dt – 700.000 ακίνητα κινδυνεύουν με πλειστηριασμό
Για προειλημμένη απόφαση, μίλησε η κ. Λούκα Κατσέλη στην ΕΡΤ και στον Κώστα Λασκαράτο σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς από funds.
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου βγήκε σε χρόνο dt» τόνισε ακόμα και εστίασε σε τρία σημεία.
Αυτά είναι:
- Ξεκινούν χιλιάδες πλειστηριασμοί σε μία πάρα πού δύσκολη περίοδο για την μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά. 700.000 ακίνητα μπορεί να βγουν σε πλειστηριασμό.
- Το Δημόσιο θα χάσει 59 δισ.
- Ο οφειλέτης χάνει το σπίτι του χωρίς να έχει κληθεί να ρυθμίσει τις οφειλές του.
Γίνεται ένας τζόγος, μια κερδοσκοπία πάνω στα ακίνητα, είπε ακόμα, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
«Προτείνω στον κ. Σταϊκούρα άμεση νομοθετική παρέμβαση» είπε μεταξύ άλλων.
«Το ιδιωτικό χρέος είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και εάν δεν καταλάβουμε ότι δεν μπορεί αυτό το χρέος να συσσωρεύεται, έτσι όπως συσσωρεύεται, και ότι εάν δεν το δεν το διαχειριστούμε πραγματικά σωστά, θα υπάρξει κρίση στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση και ελπίζω να βγω λάθος αλλά τα νούμερα λένε ότι η Ελλάδα είναι ξανά ευάλωτη, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα ξανά ευάλωτη στις ορέξεις των αγορών, και επομένως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί, να κοιτάξουμε τι κάνουμε τώρα, ώστε αυτό το ιδιωτικό χρέος να μην εκραγεί κάποια στιγμή» ανέφερε ακόμα.
«Με τα νούμερα τα οποία έχω εγώ μπροστά μου, έχεις ένα ιδιωτικό και δημόσιο χρέος που είναι περίπου 650 δισ., αν δεν τα ξεπερνάει. Δηλαδή, μιλάμε για 355% του ΑΕΠ, του ακαθάριστου εθνικού μας εισοδήματος στο σύνολό του, ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, πολύ εύκολα, παρά τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν μπει όσον αφορά τη διάρθρωση του χρέους, το ποιος το έχει κλπ. Κάποιος κερδοσκόπος στην άλλη άκρη του κόσμου μπορεί ξανά να ποντάρει σε μία πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό που έγινε το 2009 δηλαδή μπορεί να το ξαναδούμε και γι αυτό πρέπει αμέσως αυτοί οι πόροι που υπάρχουν και διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ελλάδα 2.0 να χρησιμοποιηθούν για τον παραγωγικό μετασχηματισμό, για να αυξηθούν οι εξαγωγές, να υποκατασταθούν οι εισαγωγές και να υπάρχει διαχείριση του χρέους. Αποφάσεις σαν αυτή του Αρείου Πάγου δεν βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε.
Σημειώνεται ότι «πράσινο φως» άναψε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων προκειμένου να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι.
Με συντριπτική πλειοψηφία (56-9), σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στην κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή της τάχθηκε υπέρ των funds, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα.