Μετά τα funds, αφορολόγητο πάρτι και για το καρτέλ ενέργειας

 11/12/2023    02 : 11 : 47
αυγη
68 / 100

Μετά τα funds, αφορολόγητο πάρτι και για το καρτέλ ενέργειας

Την έκτακτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ώστε να κληθεί ο Διοικητής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για να καταθέσει τα πορίσματα της Αρχής για τα υπερκέρδη στις εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε σχετική επιστολή τους οι βουλευτές -μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Γιώργος Κατρούγκαλος Γιώργος, Νίκος Βούτσης, Σπύρος Λάππας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Παύλος Πολάκης επισημαίνουν ότι η παρουσία της ΡΑΕ είναι αναγκαία και επείγουσα καθώς απαιτείται διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στον υπολογισμό των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή και κατόπιν στην προμήθεια (λιανική αγορά) ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα ζητούν να παρουσιαστούν στη Βουλή τα πορίσματα της ΡΑΕ:

α) για τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή για το διάστημα Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022, και

β) για τα υπερκέρδη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα Αύγουστος 2022-Οκτώβριος 2022.

Τονίζουν ακόμα ότι τα στοιχεία υπολογισμού υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγής δεν έχουν κοινοποιηθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ζήτησαν την κατάθεσή τους με την υπ΄ αριθμό 44/11.11.2022 αίτηση κατάθεσης εγγράφων βουλευτών, παρότι διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) από τη ΡΑΕ την 21η Νοεμβρίου 2022.

«Η απαράδεκτη προσπάθεια του ΥΠΕΝ να επικαλεστεί εμπορικό απόρρητο με σκοπό να κρύψει το μαγείρεμα των υπερκερδών και την κλοπή εις βάρος όλων των καταναλωτών δεν θα περάσει. Άλλωστε, οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το, γεγονός ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη ενημέρωση τον περασμένο Μάιο εκ μέρους της ΡΑΕ στη Βουλή με δημοσιοποίηση του πορίσματος των υπερκερδών για το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Υπενθυμίζουν τέλος ότι, σύμφωνα με το άρθρο 40 του του Ν. 4994/22, η ΡΑΕ όφειλε να καταθέσει πόρισμα και για τα υπερκέρδη στην προμήθεια (λιανική) ρεύματος για το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2022 – Οκτώβριος 2022, κάτι που δεν έχει γίνει έως σήμερα, και ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος.

«Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση για υπεκφυγές και καθυστερήσεις. Απαιτούμε την άμεση φορολόγηση των όλων των υπερκερδών που παρήχθησαν σε βάρος των καταναλωτών».

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητά με δήλωσή του και ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «κρύβει τα υπερκέρδη στην ενέργεια».

«Εδώ και ενάμιση χρόνο με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξελίσσεται μια πραγματική κλοπή των καταναλωτών. 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ήδη στα ταμεία λίγων ενεργειακών εταιριών. Η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει πλάτη στην αισχροκέρδεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Και συνεχίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία για τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή και στην προμήθεια ρεύματος. Δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ στους καταναλωτές».

«Για να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο, ζητάμε την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών στη Βουλή, με την παρουσία της Ρυθμιστικής Αρχής.

Απαιτούμε την άμεση φορολόγηση όλων των υπερκερδών και την επιστροφή τους στους καταναλωτές και δεσμευόμαστε ότι το πάρτι των υπερκερδών και η αισχροκέρδεια Μητσοτάκη θα τελειώσουν μετά τις επόμενες εκλογές» καταλήγει.

►Στο μεταξύ ανακοινώθηκαν τα τιμολόγια ρεύματος για τον Μάρτιο. Η πλειονότητα των προμηθευτών διατήρησε τα ίδια ή ελαφρώς χαμηλότερα τα επίπεδα των τιμών σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Τα τιμολόγια του Μαρτίου αντικατοπτρίζουν τη σημαντική μείωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες (αλλά και αβεβαιότητα ως προς την διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου τιμών) σε συνδυασμό με την άνοδο του κόστους δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}