Ανεβάζει ρυθμούς το καρουζέλ με…τα δάνεια

Κυριακή 09/12/2023    04 : 58 : 00
κοκκινα δανεια 1
63 / 100

Κάποιοι κονομάνε χοντρά από αυτό το καρουζέλ…

Στο 30%-35% εκτιμάται το ποσοστό των τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων που θα καταστεί ενήμερο τα προσεχή χρόνια και θα αποτελέσει εκ νέου αντικείμενο επαναπώλησής τους είτε σε τράπεζες είτε σε νέα επενδυτικά κεφάλαια.

της Ευγενίας Τζώρτζη

Οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά, όπως ονομάζεται η διαδικασία επαναπώλησης δανείων που έχουν ήδη πωληθεί μία φορά από τις τράπεζες, αναμένεται να επιταχυνθούν μέσα στο 2023, καθώς εντατικοποιούνται οι προσπάθειες επίτευξης των επιχειρησιακών στόχων που έχουν αναληφθεί για τα τιτλοποιημένα δάνεια του «Ηρακλή».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που έχουν μεταφερθεί σε funds, το 30%-35% των δανείων που θα «πρασινίσει» είτε θα πωληθεί ξανά σε τράπεζες και funds είτε θα τιτλοποιηθεί εκ νέου, διευρύνοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες ακόμη και για τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες από πωλητές θα μετατραπούν σε επενδυτές των ομολογιακών τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των νέων τιτλοποιήσεων.

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η επιστροφή χαρτοφυλακίων στις τράπεζες, διαδικασία που απαιτεί την εξυγίανση αυτών των δανείων και την τήρηση των συμφωνηθεισών ρυθμίσεων από τους οφειλέτες τους για δύο συνεχή χρόνια. Αυτό προβλέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, προκειμένου αυτά τα δάνεια να χαρακτηριστούν εκ νέου ενήμερα και να μπορέσουν να πωληθούν ξανά όχι στην τράπεζα που τα μεταβίβασε, αλλά σε μια άλλη τράπεζα.

Ωφελημένοι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα είναι τόσο τα funds που θα ενισχύσουν τις ανακτήσεις από τα τιτλοποιημένα δάνεια, όσο και η τράπεζα που θα τα αγοράσει ενισχύοντας έτσι το ενήμερο χαρτοφυλάκιό της, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε αυτούς τους οφειλέτες να επανενταχθούν «καθαροί» στο τραπεζικό σύστημα. Ηδη πριν από μερικές ημέρες η Cepal ολοκλήρωσε μια συναλλαγή πώλησης επιχειρηματικών δανείων 30 εκατ. ευρώ με αγοραστή την Optima, ενώ εντός του 2023 αναμένονται ανάλογες νέες συναλλαγές πολύ μεγαλύτερης αξίας.

Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων μεταξύ των funds θα κυριαρχήσουν επίσης στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων του «Ηρακλή» και σε αυτό το πλαίσιο η doValue δρομολογεί δύο νέες πωλήσεις (με την ονομασία Heliopolis και Suez), λογιστικής αξίας 400 και 200 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 800 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το χαρτοφυλάκιο Heliopolis περιλαμβάνει οφειλές στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων, που οφείλονται από 7.000 οφειλέτες, ενώ το χαρτοφυλάκιο Suez περιλαμβάνει οφειλές 2.000 δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και εξυπηρετούν τη ρύθμιση που έχουν πετύχει δικαστικά. Και τα δύο χαρτοφυλάκια προέρχονται από τις τιτλοποιήσεις Cairo I και II και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται έως τα τέλη του α΄ τριμήνου. Εχουν προηγηθεί παρόμοιες συναλλαγές, όπως το χαρτοφυλάκιο Tethys, με ξενοδοχειακά δάνεια συνολικής απαίτησης 254 εκατ. ευρώ που μεταβίβασε η Intrum, το χαρτοφυλάκιο Souk (αξίας 2,6 δισ. ευρώ) και το χαρτοφυλάκιο Virgo (αξίας 900 εκατ. ευρώ) που μεταβίβασε η doValue κ.ά.

Οι επανατιτλοποιήσεις ήδη τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων δεν έχουν ακόμη κάνει την «εμφάνισή» τους στην ελληνική αγορά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγάλα funds που έχουν επενδύσει στην αγορά των κόκκινων δανείων σχεδιάζουν τις πρώτες τέτοιες συναλλαγές έως τα τέλη του 2023. Αντικείμενο θα είναι επίσης ενήμερα δάνεια, τα οποία δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει τη διετία της κανονικής αποπληρωμής έτσι ώστε να επιστρέψουν υγιή στις τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια που όμως έχουν ρυθμιστεί και έτσι μπορούν να τιτλοποιηθούν, εκδίδοντας έναν τίτλο υψηλής εξασφάλισης (senior note), στον οποίο μπορούν να επενδύσουν, π.χ., οι τράπεζες ή άλλα funds.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}