Καμπανάκι SSM στις τράπεζες: Υποτιμάτε το ρίσκο της γεωπολιτικής κρίσης

 22/07/2024    07 : 20 : 00
ναυτεμπορικη 1
70 / 100

SSM: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν λαμβάνουν αρκετά σοβαρά υπόψη τους διαφαινόμενους οικονομικούς κινδύνους, καθώς απολαμβάνουν τα οφέλη των υψηλότερων επιτοκίων για την αύξηση των εσόδων τους, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπάρχει «μια ορισμένη απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις» σχετικά με τους οικονομικούς κινδύνους, σημείωσε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία. Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη, διότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξελίσσεται σε ένα επίμονο και ολοκληρωμένο μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τις εποπτικές αρχές «να επιδείξουν εξαιρετική προσοχή», όπως υποστήριξε. Ο κ. Ενρία προέτρεψε τις τράπεζες «να μην προβάλλουν τυφλά τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αθέτησης που βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια» ως παραδοχές που διέπουν τον κεφαλαιακό τους σχεδιασμό.

Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της UniCredit και της Commerzbank , έχουν διατυπώσει αισιόδοξες προβλέψεις για τα κέρδη φέτος, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ οδηγούν τα έσοδα σε υψηλότερα επίπεδα. Πολλοί έχουν επίσης διατηρήσει σταθερές τις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια, παρόλο που ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης απειλούν να θέσουν επιχειρήσεις εκτός λειτουργίας και να καταστήσουν όλο και πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος χρησιμοποίησε τη φράση «εξαιρετική προσοχή» όσον αφορά τις προβλέψεις και τον κεφαλαιακό σχεδιασμό, σηματοδοτώντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αποδοκιμάσει τις παχυλές πληρωμές προς τους επενδυτές στο τρέχον κλίμα.

Ο κ. Ενρία παραδέχτηκε ωστόσο ότι το κύρος της ΕΚΤ είχε υπονομευθεί από προηγούμενες προειδοποιήσεις για κινδύνους που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, όπως η αναμενόμενη έξαρση των χρεοκοπιών στον απόηχο της πανδημίας, η οποία αποτράπηκε σε μεγάλο βαθμό από την κυβερνητική βοήθεια. Η εποπτική αρχή στις αρχές του 2020 προέτρεψε τις τράπεζες να σχηματίσουν τεράστιες προβλέψεις ενόψει του κλειδώματος του Covid, το οποίο δημιούργησε μεγάλη επιβάρυνση στα κέρδη εκείνης της χρονιάς, και εφάρμοσε επίσης απαγόρευση διανομής μερισμάτων που αποδείχθηκε επιζήμια για τις αποτιμήσεις των τραπεζών.

«Οι εκτιμήσεις μας σχετικά με την πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκ των υστέρων αποδείχθηκαν, τουλάχιστον, υπερβολικά απαισιόδοξες», παραδέχθηκε ο κ. Ενρία. «Μπορεί να έχουμε την ίδια μοίρα με το αγόρι που φώναζε λύκο στον μύθο του Αισώπου και μπορεί να εξαπλώνεται μια τάση μεταξύ των τραπεζών να απορρίπτουν τις εκκλήσεις των εποπτικών αρχών τους για σύνεση ως αδικαιολόγητο συντηρητισμό».

Ο κ. Ενρία επανέλαβε ωστόσο προηγούμενες προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η τάση δανεισμού υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, μια πρακτική που αρκετές τράπεζες έχουν επεκτείνει τα τελευταία χρόνια. Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις στους δανειστές που δεν αντιμετωπίζουν αυτούς τους κινδύνους.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}