Καλπάζουν τα Airbnb στην Αθήνα

 21/06/2024    05 : 40 : 44
airbnb
62 / 100

Τον αριθμό των δωματίων στα ξενοδοχεία που λειτουργούν στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας τείνουν να προσεγγίσουν τα ακίνητα που διατίθενται με όρους βραχυχρόνιας τουριστικής μίσθωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ετήσιας Ερευνας Ικανοποίησης Επισκεπτών» που παρουσιάστηκαν από την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την GBR Consulting, ο αριθμός των δωματίων στα ξενοδοχεία ανέρχεται σε 18.254, τη στιγμή που οι ενεργές μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας αριθμούν τις περίπου 14.000.

«Σαφώς και η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης μας απασχολεί. Θεωρούμε ότι όσα ανακοινώθηκαν δεν αρκούν, μας έχουν ξεπεράσει οι παγκόσμιες εξελίξεις. Σε άλλες πόλεις του κόσμου γίνονται πιο αυστηρές κινήσεις και λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΕΞΑΑΑ Ευγένιος Βασιλικός. «Τα 80 ξενοδοχεία που είχαν κλείσει το 2012 στην Αθήνα δεν έχουν αναπληρωθεί. Δεν ανοίγουν τόσα πολλά ξενοδοχεία. Ανοίγουν άλλου είδους καταλύματα, που δεν είναι και καταγεγραμμένα για να γνωρίζουμε πόσα είναι», προσέθεσε.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, «η ψαλίδα μεταξύ αφίξεων επισκεπτών στην Αθήνα και αφίξεων στα ξενοδοχεία εξακολουθεί να παραμένει “ανοικτή”, κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς καταλυμάτων εκτός ξενοδοχείων, νόμιμων αλλά και παράνομων, άλλοτε φθηνών, άλλοτε πολύ ακριβών, στα οποία προφανώς και κατευθύνεται μεγάλη μερίδα επισκεπτών. Από τα στοιχεία σαφώς καταδεικνύεται πως στην Αθήνα υφίσταται ένας ικανός αριθμός “τουριστικών” κλινών (σε καταλύματα εκτός ξενοδοχείου), ο οποίος παραμένει απροσδιόριστος, ασαφής και υπολογίζεται κατά προσέγγιση, με όλες τις γνωστές συνέπειες, κοινωνικές και οικονομικές».

Τα νέα ξενοδοχεία
Σε απόλυτους αριθμούς, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάστηκε, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ξενοδοχείων που λειτουργούν στην Αττική αυξήθηκε κατά 5%, με την πλειονότητα των νέων μονάδων να ανήκουν στις δύο υψηλότερες κατηγορίες, εκείνες των 4 και 5 αστέρων, ενδεικτικό της στόχευσης του ελληνικού τουρισμού σε «γερά» πορτοφόλια.

Πιο αναλυτικά, το 2023 καταγεγραμμένα στην Αττική είναι 55 ξενοδοχεία 5 αστέρων από 38 το 2019. Αντίστοιχα ο αριθμός των ξενοδοχείων 4 αστέρων αυξήθηκε στα 141 το 2023 από 127 το 2019. Το δυναμικό των ξενοδοχείων 3 αστέρων αυξήθηκε σε μονάδες, αλλά παρέμεινε σχετικά σταθερό σε αριθμό δωματίων, ενώ το μερίδιο των ξενοδοχείων των δύο χαμηλότερων κατηγοριών, 1 και 2 αστέρων, μειώθηκε.

Σημαντική ανάπτυξη καταγράφηκε στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας με αύξηση 26% ως προς τον αριθμό των ξενοδοχείων. Κατά 10 αυξήθηκαν τα ξενοδοχεία 5 αστέρων στο κέντρο της Αθήνας το 2023 σε σχέση με το 2019, ενώ εκείνα των 4 αστέρων έφτασαν τα 77 από 59 το τελευταίο προπανδημικό έτος. Με χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκαν τα ξενοδοχεία 3 και 1 αστέρων, με εκείνα των 2 αστεριών να μειώνονται κατά 1.

Υπό ανάπτυξη βρίσκονται, την ίδια στιγμή, περίπου 2.000 δωμάτια στην Αθήνα, εξαιρουμένων των ξενοδοχειακών δωματίων που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της ανάπτυξης του έργου στο Ελληνικό και των serviced apartments, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, Stefan Merkenhof, Managing Consultant της GBR Consulting.

«Οι ξενοδόχοι της Αθήνας επενδύουν και αναβαθμίζουν τις μονάδες τους, νέα concepts εισέρχονται στην αγορά, τοπικές και εθνικές αλυσίδες επεκτείνονται και διεθνείς επενδυτές μπαίνουν στον κλάδο, συχνά σε συνδυασμό με διεθνή ξενοδοχειακά brands», επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}