“Καλπάζει” η Golden Visa: Έσοδα πάνω από 3 δις το 2024 στα κρατικά ταμεία

 23/06/2024    01 : 58 : 09
akinita
64 / 100

«Φωτιά» έχουν πάρει οι αγοραπωλησίες ακινήτων για την απόκτηση της Golden Visa(Χρυσή βίζα) με την κυβέρνηση να δέχεται καταιγισμό αιτημάτων από επενδυτές που έχουν σπεύσει να κλείσουν συμφωνίες με προκαταβολή για να προλάβουν τους αυστηρότερους όρους και τα νέα αυξημένα ποσά που μπαίνουν σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των αιτήσεων για Golden Visa στο πρώτο δίμηνο του 2024 αγγίζει ήδη τις 1.299 και συνεχίζει να καλπάζει πράγμα που σημαίνει ότι το πρόγραμμα φέτος θα σημειώσει νέο ρεκόρ με το ύψος των επενδύσεων να κινείται πάνω από το «φράγμα» των 3 δισ. ευρώ.

Πέρυσι τα κεφάλαια που εισέρευσαν από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα 2,54 δις. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2022 με τις υποβληθείσες αιτήσεις να φθάνουν τις 8.516 και τις τελικές εγκρίσεις για το πρόγραμμα να διαμορφώνονται σε 1.802. Η Χρυσή Βίζα της Ελλάδας παραμένει η πιο περιζήτητη στον κόσμο καθώς από το 2021 έως το 2023 το πρόγραμμα προσέλκυσε 4,3 δις. ευρώ συνολικά από 7.387 ξένες επενδύσεις.

Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν σχεδόν μηδενική αξιοποίηση άλλων οδών απόκτησης Golden Visa πέραν της αγοράς ακινήτου που παραμένει σταθερά πρώτη στις προτιμήσεις των επενδυτών. Παρά το γεγονός ότι η άδεια διαμονής χορηγείται και για χρηματοοικονομικές επενδύσεις με την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ή μετοχών αξίας 400.000 ευρώ ή προθεσμιακών καταθέσεων 500.000 ευρώ το ενδιαφέρον παραμένει εξαιρετικά ισχνό. Μάλιστα τα όρια αυτής της επένδυσης παρέμειναν σταθερά και δεν ακολούθησαν τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στην αγορά κατοικίας με τις μεγάλες αναπροσαρμογές στα ποσά για την αναχαίτηση της στεγαστικής κρίσης.

Την δεδομένη στιγμή πάντως χιλιάδες επενδυτές από Κίνα, Τουρκία, Λίβανο, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία ακόμη και από Ουκρανία έχουν αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου μέσω των εταιριών real estate αλλά και άλλων συναφών fund σε μια προσπάθεια να προλάβουν να αγοράσουν διάφορες κατοικίες ανά την Ελλάδα με τις σημερινές αξίες που θα είναι έως το τέλος Αυγούστου μειωμένες.

Στο πλαίσιο αυτό κάνουν προσύμφωνα ή δίνουν προκαταβολές έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της επένδυσης έως το τέλος του χρόνου να εξασφαλίσουν το «χρυσό διαβατήριο» για την χώρα μας καθώς μετά τον πυρετό στην κτηματαγορά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σύντμησε κατά ένα μήνα την προθεσμία της μεταβατικής περιόδου με τα νέα αυξημένα ποσά για την απόκτηση της «Χρυσής Βίζας» που κανονικά θα ξεκινούσε από 1ης Οκτωβρίου.

Εκτός από την Αττική και τα νησιά του Αιγίου που αποτελούν την δημοφιλέστερη επιλογή για τους επενδυτές άλλες περιοχές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι από τις περιφέρειες της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, την Κρήτη, την Μακεδονία και την Θεσσαλία.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}