Κίνδυνος για την Ευρώπη η… γερμανική αύξηση των επιτοκίων

 31/05/2023    11 : 10 : 38
γερμανια
69 / 100

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Η Γερμανία βρίσκεται πίσω από τη χτεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Έσκασε SVB (στις ΗΠΑ) έσκασε και η Credit Suisse στην Ευρώπη, και σε ένα τέτοιο, επικίνδυνο περιβάλλον, ακόμη και να θέλεις να ανεβάσεις τα επιτόκια φοβάσαι ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο άλλο πρόβλημα στις δικές σου τράπεζες και να ενταθεί ο τραπεζικός πανικός που υπάρχει παγκοσμίως (banking run).

Από το 1voice.gr

Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, δεν παίζεις με τη φωτιά.

Όμως, η ΕΚΤ, μέσω της πάντα πρόθυμης στους Γερμανούς, Κριστίν Λαγκάρντ, το έκανε.

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης χτες ήταν η πιο επικίνδυνη από τις διαθέσιμες επιλογές -πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα καταλάβαιναν, εάν η τράπεζα αποφάσιζε να σταματήσει, σχολίασε η Capital Economics. Όπως σημειώνει στην εκτίμησή της:

«Ακόμη και πριν από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζητούσαν πιο σταδιακή αύξηση επιτοκίων. Και ενώ η αγορά αντέδρασε καλά στην απόφαση της SNB να δώσει στην Credit Suisse σανίδα σωτηρίας 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το εάν άλλες τράπεζες θα βρεθούν μέσα στην καταιγίδα. Αμφιβάλλουμε ότι μια απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει τον κύκλο σύσφιξής της θα είχε ληφθεί ως ένδειξη πανικού από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».

Αλλά, για μία ακόμη φορά, οι Γερμανοί επιχειρούν μέσα από αυτή την κρίση να αποσπάσουν κέρδη σε βάρος των γειτόνων τους Ελβετών αλλά και των υπολοίπων μελών της Ε.Ε..

Ήδη, φιλοδοξούν να πάρουν όλη την πελατεία της Credit Suisse ενώ, όπως λέγεται το ίδιο θα επιχειρήσουν να κάνουν και με κάποιες τράπεζες στην Ιταλία βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Άλλωστε, τα ίδια δεν έκαναν και το 2011;

Και επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, η δήλωση του Μπίνι Σμάγκι – Ιταλός οικονομολόγος και τραπεζίτης που υπηρέτησε ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2005 έως το 2011. Από το 2015 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Société Générale- αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες τράπεζες:

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει να επαναλάβει το λάθος του 2011, όταν συνέχισε την αύξηση των επιτοκίων χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αυξανόμενη μετάδοση από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}