Κίνα: Η φούσκα των ακινήτων έσκασε τον πρώτο τραπεζικό κολοσσό!
Κίνα: Αίτηση πτώχευσης η οποία έγινε δεκτή, κατέθεσε ο κινεζικός “σκιώδης” τραπεζικός κολοσσός Zhongzhi Enterprise Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επισημαίνει ότι η τράπεζα έπεσε “θύμα” της κρίσης των ακινήτων που έχει προκαλέσει τον όλεθρο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η Zhongzhi ανέφερε στο δικαστήριο ότι «προφανώς» δεν είχε την ικανότητα να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ νωρίτερα αποκάλυψε έλλειμμα 36,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της.
Μετά από σχετικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τα χρέη της Zhongzhi ανέρχονται συνολικά σε 420 δισεκατομμύρια γιουάν έως 460 δισεκατομμύρια γιουάν (64,4 δισεκατομμύρια δολάρια), έναντι περιουσιακών στοιχείων 200 δισεκατομμυρίων γιουάν.
Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της Κίνας, ενώ ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο ήδη εύθραυστο καταναλωτικό κοινό και επενδυτικό κλίμα.
Η κατάθεση της αίτησης γίνεται μόλις μήνες αφότου ο κολοσσός προκάλεσε για πρώτη φορά ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όταν μια από τις θυγατρικές του εταιρείες trust απέτυχε να αποπληρώσει τους πελάτες για επενδυτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις στο Πεκίνο.
Παρόλο που οι πελάτες της είναι ως επί το πλείστον εύπορα άτομα και όχι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η κατάρρευση φανερώνει πιθανές “ρωγμές” στον τομέα των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εν μέσω απογοητευτικής οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι “σκιώδεις” τράπεζες όπως η Zhongzhi είναι εταιρείες με “χαλαρή” πολιτική, οι οποίες συγκεντρώνουν τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών για να προσφέρουν δάνεια και να επενδύουν σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.
Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν τα αντίπαλα trust αντιστάθμισαν τους κινδύνους, η Zhongzhi και οι θυγατρικές της, ειδικά η Zhongrong International Trust, επέκτειναν τη χρηματοδότηση σε προβληματικές οντότητες και “άρπαξαν” περιουσιακά στοιχεία από εταιρείες όπως η China Evergrande Group.
Ο όμιλος China Evergrande, του οποίου η χρεοκοπία το 2021 επιτάχυνε την κρίση χρέους των ακινήτων της χώρας και ο οποίος έχει υποχρεώσεις περίπου 327 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξακολουθεί να αγωνίζεται, προκειμένου να αποφύγει την εκκαθάριση.