Ιταλός δικαστής: Να κατασχεθούν 780.000.000€ από την Airbnb για φοροδιαφυγή!

 25/02/2024    08 : 24 : 58
ιταλια
66 / 100

Την κατάσχεση 779,5 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb για φερόμενη φοροδιαφυγή διέταξε Ιταλός δικαστής.

Οι εισαγγελείς λένε ότι η εταιρεία απέτυχε να εισπράξει φόρο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για περίπου 3,7 δισ. ευρώ εισοδημάτων από ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ιταλία υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρο 21% επί των εσόδων τους.

Η Airbnb δήλωσε στο BBC ότι ήταν «έκπληκτη και απογοητευμένη από την ενέργεια που ανακοίνωσε η ιταλική εισαγγελία». Ο εκπρόσωπος της Airbnb Κρίστοφερ Νάτλι δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας εργάζεται για την επίλυση του θέματος με την ιταλική φορολογική υπηρεσία από τον Ιούνιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι ενεργήσαμε σε πλήρη συμμόρφωση με το νόμο και σκοπεύουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας σε σχέση με το θέμα αυτό».

Τρία άτομα που κατείχαν διευθυντικούς ρόλους στην Airbnb από το 2017 έως το 2021 ήταν επίσης υπό έρευνα, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς του δικαστηρίου του Μιλάνου.

Το 2022, η Airbnb αμφισβήτησε τον ιταλικό νόμο που απαιτεί από την εταιρεία και άλλους παρόχους βραχυχρόνιας μίσθωσης να παρακρατούν το 21% των εσόδων από τα ενοίκια από τους ιδιοκτήτες και να το καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις της Ιταλίας σχετικά με τη φορολόγηση αντιβαίνουν στην αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε αργότερα ότι η Airbnb πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, οι ιταλικές αρχές έχουν αυξήσει τον έλεγχο των φορολογικών πρακτικών μεγάλων εταιρειών όπως η Airbnb, η οποία λειτουργεί στη χώρα από το 2008.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}