Ιταλοί τραπεζίτες: «Κερδίσαμε την Μελόνι» !!

 13/09/2024    12 : 26 : 55
meloni
63 / 100

«Οι τράπεζες κέρδισαν την Μελόνι» δηλώνει τραπεζικό στέλεχος της Ιταλίας, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, μετά την σιωπηρή μείωση από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, του έκτακτου φόρου στα “υπερκέρδη” των τραπεζών, νόμου που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια μεγάλη υποχώρηση προς το τραπεζικό λόμπι της χώρας και τον πολιτικό του σύμμαχο, το κόμμα Forza Italia, εταίρου στην κυβέρνηση. Είναι επίσης μια υποχώρηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επέκρινε έντονα το αρχικό σχέδιο.

Φαίνεται επίσης να ματαιώνει τις ελπίδες της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας με μια φορολόγηση σε έναν τομέα της οικονομίας που -τουλάχιστον προσωρινά- είναι πλούσιος σε μετρητά.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με το Politico, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από δύο επιλογές:

  • να αποφύγουν πλήρως τον φόρο εάν διαθέσουν 2,5 φορές το ποσό που οφείλουν για την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαίων Tier 1, ως μη διαθέσιμα αποθεματικά. Οι τράπεζες που σημειώνουν ζημίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη του προηγούμενου έτους για τα αποθεματικά, αλλά απαγορεύεται να μετακυλήσουν τυχόν αυξημένο κόστος στους καταναλωτές.
  • να πληρώσουν, σύμφωνα με την βελτιωμένη έκδοση του νομοσχεδίου, με ανώτατο όριο το 0,26% του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού, αντί του 0,1% του συνολικού ενεργητικού που προβλεπόταν προηγουμένως. Αυτό αποκλείει επίσης τα κέρδη που προκύπτουν από τους τόκους που καταβάλλονται σε κρατικά ομόλογα, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο κίνητρο για τις ιταλικές τράπεζες να κατέχουν τέτοιο χρέος.

«Ολόκληρος ο νόμος έχει αλλάξει. Οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν μια πολιτική επιλογή: Αν θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση, θα πληρώσουν τον φόρο- αν θέλουν να τον γλιτώσουν, θα αυξήσουν το απόθεμά τους. Σε αυτή την περίπτωση, τα έσοδα [του Δημοσίου] θα είναι μηδενικά!» σημειώνει επίσης το τραπεζικό στέλεχος.

Η αρχική ανακοίνωση της κυβέρνησης για τον φόρο στις 7 Αυγούστου δεν περιείχε πολλές λεπτομέρειες, καθιστώντας τώρα εύκολη την αναδίπλωση. Όταν αυτό προκάλεσε αναταραχή στην αγορά, η κυβέρνηση έσπευσε ομοίως να “διευκρινίσει” ότι θα επηρεαζόταν μόνο το 0,1% του ενεργητικού μιας συγκεκριμένης τράπεζας – παρόλο που η αρχική ανακοίνωση δεν περιείχε καμία τέτοια λεπτομέρεια.

Αυτό που φαίνεται να χρειάζεται όλο και περισσότερο η Μελόνι είναι μια αλλαγή παιχνιδιού.

Σύμφωνα με έκθεση του Reuters την Παρασκευή, το δημοσιονομικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους θα ανέλθει στο 5,5% του ΑΕΠ, αντί για το 4,5% που προβλέπεται. Η κυβέρνηση είναι επίσης πιθανό να προϋπολογίσει έλλειμμα για το επόμενο έτος μεγαλύτερο από το 3,7% του ΑΕΠ που προβλέπεται επί του παρόντος, ανέφερε το Reuters.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι από τους φόρους των τραπεζών θα συγκεντρώσει μεταξύ 2,5 και 2,7 δισ. ευρώ, λίγο κάτω από τα 3 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί προηγουμένως

Αλλά σύμφωνα με τον αναλυτή της Unicredit, Francesco Maria Di Bella, «ακόμη και στην αρχική του διατύπωση, η στήριξη από αυτόν τον τραπεζικό φόρο ήταν αμελητέα» Φυσικά, θα δημιουργήσει νέα έσοδα για το Δημόσιο, αλλά αλλά δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση το θεωρεί ως κάτι που θα αλλάξει το παιχνίδι για το έλλειμμα του επόμενου έτους”

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}