Ιταλία: Η Μελόνι ετοιμάζει ηχηρό χαστούκι στις συναλλαγές με κάρτα. «Είναι παράνομο δώρο προς τις τράπεζες και κρυφός φόρος στις επιχειρήσεις»

 01/02/2023    03 : 53 : 37
meloni
70 / 100

Δεν είναι πλέον ανεκτό να επιβαρύνουμε την οικονομία με έναν κρυφό φόρο με σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών, έχει δηλώσει η Μελόνι. Δικαίωμα στους καταστηματάρχες να αρνούνται πληρωμές με κάρτα για ποσά κάτω από €60.

Τον περιορισμό της χρήσης των ψηφιακών πληρωμών επιχειρεί να προωθήσει η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2023, υπάρχει πρόβλεψη να δοθεί στους Ιταλούς καταστηματάρχες το δικαίωμα να αρνούνται πληρωμές με κάρτα για ποσά κάτω των 60 ευρώ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να αυξήσει το ανώτατο όριο για τις νόμιμες συναλλαγές σε μετρητά από 1.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ.

Η Μελόνι, η οποία ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας, έχει επικρίνει στο παρελθόν την προσπάθεια της Ιταλίας να προωθήσει τις ψηφιακές πληρωμές ως «παράνομο δώρο προς τις τράπεζες» και «κρυφό φόρο» για τις μικρές επιχειρήσεις και τις οικογένειες.

«Δεν είναι πλέον ανεκτό να επιβαρύνουμε την οικονομία με έναν κρυφό φόρο. . . με σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών, την κατασκοπεία και το προφίλ κάθε συνήθειας των πολιτών», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook τον Ιούλιο.

Ωστόσο, ενώ πολλές μικρές ιταλικές επιχειρήσεις έχουν καλωσορίσει το προτεινόμενο μέτρο, μπορεί να συναντήσει την αντίσταση των Βρυξελλών, οι οποίες έχουν καλέσει τη Ρώμη να προωθήσει τις ψηφιακές πληρωμές στο πλαίσιο του σχεδίου 200 δισ. ευρώ που έχει καταθέσει για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όποιος έχει μετρητά τα ξοδεύει σε άλλες χώρες

«Το όριο σε πληρωμές με μετρητά δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία μας. Βρισκόμαστε σε μια ευρωπαϊκή αγορά, το όριο αυτό έχει νόημα μόνον αν ισχύει για όλους. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά, διαφορετικά όρια για την χρήση μετρητών, αλλά και χώρες που δεν το έχουν θεσπίσει. Η Γερμανία δεν έχει όριο για μετρητά, ούτε και η Αυστρία που συνορεύει με την Ιταλία. Όποιος έχει μετρητά χρήματα και θέλει να τα ξοδέψει, προτιμά να το κάνει σε άλλες χώρες». Σύμφωνα με την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, «στην χώρα της, η χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε η μικρότερη φοροδιαφυγή ήταν το 2010, όταν επιτρέπονταν πληρωμές σε μετρητά μέχρι 5.000 ευρώ».

«Όσο περισσότερο αυξάνεται το όριο χρήσης μετρητών, τόσο λιγότερο ευνοείται η φοροδιαφυγή. Αν δεν μπορώ να ξοδέψω νόμιμα κάποια ποσά, τα οποία διαθέτω για χίλιους διαφορετικούς λόγους, θα τείνω να το κάνω αδήλωτα», τόνισε μέσω διαδικτύου η Τζόρτζια Μελόνι.

Αναφερόμενη, τέλος, στις πληρωμές με κάρτα, πρόσθεσε: «Η κυβέρνησή μας εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υποχρεώνει στο εξής τους εμπόρους να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές για μικρά ποσά. Μέχρι 60 ευρώ δεν θα θέλαμε να ισχύει η σχετική υποχρέωση. Θα δούμε πώς θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά η υποχρέωση, για τόσο χαμηλά ποσά, επηρεάζει πολύ τους εμπόρους».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στην Ιταλία οι έμποροι υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές με κάρτα, ανεξαρτήτως του ποσού, ενώ το όριο στην χρήση μετρητών για πληρωμές έχει τεθεί στα 2.000 ευρώ και, πριν την παρέμβαση της κυβέρνησης Μελόνι, είχε αποφασιστεί η μείωσή του στα 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}