Ιταλία: Απλησίαστη γίνεται λόγω ακρίβειας η πίτσα “μαργαρίτα”

 23/06/2024    08 : 53 : 08
πιτσα
65 / 100

Απλησίαστη τείνει να καταστεί μία από τις πιο απλές όσο και βασικές επιλογές φαγητού των Ιταλών. Ο λόγος για την πίτσα Μαργαρίτα, το μέσο κόστος της οποίας τον Δεκέμβριο ήταν κατά σχεδόν 30% υψηλότερο σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Πρόκειται για αύξηση υπερδιπλάσια του πληθωρισμού, που τον τελευταίο μήνα του 2022 στη γειτονική χώρα ανήλθε σε 12,3%, οφειλόμενος κυρίως στην εκτίναξη του κόστους της ενέργειας και των τροφίμων.

Ο δείκτης «πίτσα Μαργαρίτα»
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την εθνική στατιστική υπηρεσία και το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, ο δείκτης «πίτσα Μαργαρίτα» που έχει δημιουργήσει το Bloomberg, παρακολουθεί την αύξηση των τιμών των βασικών της συστατικών – αλεύρι, ντομάτες, τυρί μοτσαρέλα και ελαιόλαδο. Υπόψιν ελήφθη και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για να ετοιμαστεί μια πίτσα, με χρήση οικιακού ηλεκτρικού φούρνου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το κόστος παρασκευής μιας πίτσας στο σπίτι έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από ότι η αγορά της από κατάστημα, όπου η αύξηση τον τελευταίο χρόνο περιορίζεται στο (ουδόλως ευκαταφρόνητο) 9,9%. Γεγονός που οφείλεται στις οικονομίες κλίμακας που μπορούν να επιτύχουν οι επιχειρήσεις έναντι των νοικοκυριών.

Εκτός από την ενέργεια, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε το κόστος της μοτσαρέλας, με αύξηση σχεδόν 27%, και του αλευριού (22%). Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολιάζει το Bloomberg, τα συστατικά της πίτσας αποτελούν βασικά στοιχεία στο καλάθι αγορών κάθε νοικοκυριού, κόμη και αν δεν αφιερώνουν όλοι χρόνο για να φτιάξουν πίτσα στο σπίτι.

Και λίγη ιστορία
Για την ιστορία, το Bloomberg σημειώνει ότι η πίτσα Μαργαρίτα φέρεται να πήρε το όνομά της από την Margherita di Savoia, την πρώτη βασίλισσα της Ιταλίας μετά την ενοποίησή της, ενώ ο θρύλος θέλει την εν λόγω πίτσα να παρασκευάστηκε για πρώτη φορά προς τιμήν της επίσκεψής της στη Νάπολη το 1889. Τα χρώματα του πιάτου, όταν στο τέλος προστίθεται ένα φύλλο φρέσκου βασιλικού για γεύση, αναπαριστούν αυτά της πράσινης, λευκής και κόκκινης ιταλικής σημαίας.

Υποστηρίζοντας αυτόν τον ισχυρισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση την αναγνώρισε ως εγγυημένο παραδοσιακό ειδικό προϊόν. Ο χαρακτηρισμός αυτός απαιτεί ξυλόφουρνο στους 485 βαθμούς, διασφάλιση ότι η κρούστα έχει ύψος τουλάχιστον 1-2 εκατοστά και χρήση μόνο συγκεκριμένων προϊόντων, όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο βασιλικό, μοτσαρέλα βουβαλιού ή παραδοσιακή τοπική μοτσαρέλα και τοπικές ντομάτες.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}