Ιταλία: Απλησίαστες οι τιμές στις πλαζ

 18/05/2024    07 : 45 : 33
ιταλια
60 / 100

Οι Ιταλοί ετοιμάζονται για την μαζική φυγή από τις πόλεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κατά μέσο όρο οι διακοπές τους φέτος θα διαρκέσουν εννέα ημέρες. Έρευνα της εταιρίας Demoskopika δείχνει ότι, εξαιτίας της αύξησης των τιμών, ντόπιοι και ξένοι τουρίστες θα ξοδέψουν συνολικά σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2022.

Στο Ρίμινι της Εμίλια Ρομάνια, αγαπημένος προορισμός πολλών Γερμανών, οι αυξήσεις περιορίζονται στο 5% για την πλάζ, με ομπρέλα και δυο ξαπλώστρες στα είκοσι ευρώ. Το παγωτό από την άλλη ακρίβυνε κατά 20%. Στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι όμως, στην Απουλία, όλα είναι πολύ πιο ακριβά. Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, στην παραθαλάσσια περιοχή Μονόπολι η ομπρέλα αγγίζει μέχρι και τα 120 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται, βέβαια, δυο ξαπλώστρες και… σάντουιτς για μεσημεριανό. Όσο για το πάρκινγκ, φέτος φτάνει τα δέκα ευρώ την ημέρα. Το δε ιταλικό κρουασάν, το κορνέτο, από 1,50 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο σε πολλές παραλίες του Σαλέντο, επίσης στην Απουλία, “σκαρφάλωσε” ξαφνικά στα τρία ευρώ.

Όριο 60% σε ξαπλώστρες στις ιταλικές πλαζ
Υπάρχουν, βέβαια, και πιο οικονομικές λύσεις. Η ιταλική νομοθεσία άλλωστε προβλέπει ότι οι οργανωμένες πλάζ σε κάθε δήμο, δεν πρέπει να καταλαμβάνουν πάνω από το 60% της συνολικής έκτασης της παραλίας. Το υπόλοιπο κομμάτι είτε είναι απόλυτα ελεύθερο, είτε πρόκειται για τη λεγόμενη “παραλία ελεύθερης πρόσβασης με οργανωμένη υποδομή”. Κάτι που σημαίνει ότι δεν πληρώνεις είσοδο, αν θέλεις μπορείς να νοικιάσεις ομπρέλα και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχει χώρος και για να τοποθετήσεις δική σου ομπρέλα και πετσέτα. Ο λουόμενος παράλληλα μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιήσει τα ντουζ και τις τουαλέτες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Μια μέση λύση δηλαδή, η οποία ικανοποιεί και πολλούς κατοίκους της Αιώνιας Πόλης που επισκέπτονται συχνά την παραθαλάσσια περιοχή της Όστια.

Παρόλα αυτά, όσον αφορά την τήρηση του κανόνα, που προβλέπει τουλάχιστο το 40% της παραλίας με ελεύθερη πρόσβαση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι αρκετά συχνά δεν τηρείται και ζητούν αυστηρότερους ελέγχους από τις δημοτικές και αστυνομικές αρχές.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}