Ισπανία: Στο σκαμνί για φοροδιαφυγή η Σακίρα

 20/07/2024    07 : 04 : 28
sakira
70 / 100

Δικαστής στην Ισπανία αποφάσισε ότι η τραγουδίστρια Shakira πρέπει να δικαστεί για τη διάπραξη φορολογικής απάτης στη χώρα, καθώς οι εισαγγελείς ζητούν οκτώ χρόνια φυλάκιση επειδή φέρεται να μην πλήρωσε σχεδόν 14 εκατ. δολάρια για εισοδήματα που απέκτησε, κάτι που η ίδια αρνείται.

Οι Ισπανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν αρχικά τη Σακίρα για διάπραξη φοροδιαφυγής το 2018, όταν είπαν ότι η τραγουδίστρια θα έπρεπε να έχει πληρώσει φόρους στη χώρα μεταξύ 2012 και 2014, επειδή περνούσε περισσότερο από το μισό χρόνο της εκεί, παρά το γεγονός ότι ως επίσημη κατοικία της είχαν αναγραφεί οι Μπαχάμες, σύμφωνα με το Associated Press.

Η Σακίρα, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Σακίρα Ισαμπέλ Μεμπαράκ Ριπόλ, συνδέεται με την περιοχή της Καταλονίας της χώρας και έχει πει ότι δεν μετακόμισε στην Ισπανία μέχρι το 2015, σύμφωνα με το Reuters.

Η τραγουδίστρια του “Hips Don’t Lie” έβαλε πρόσφατα τέλος σε μια 10ετή σχέση με τον Ισπανό ποδοσφαιριστή Ζεράρ Πικέ, με τον οποίο έχει δύο παιδιά που γεννήθηκαν το 2013 και το 2015.

Η Σακίρα έχασε την έφεση για να αποφύγει τη δίκη τον Μάιο και τον Ιούνιο απέρριψε την προσφορά συμβιβασμού από τους εισαγγελείς, κάτι που πρόσφατα δήλωσε στο Elle ότι έκανε επειδή ” πρέπει να αγωνιστώ για αυτό που πιστεύω- επειδή πρόκειται για ψευδείς κατηγορίες”.

Οι εκπρόσωποί της δήλωσαν ότι αν και δεν συμφωνεί ότι χρωστούσε φόρους στη χώρα, η Σακίρα πλήρωσε 17,2 εκατ. δολάρια -συμπεριλαμβανομένων των τόκων- στην εφορία και δεν έχει χρέη προς την Ισπανία. Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει οριστεί ακόμη.

“Πρώτα απ’ όλα, δεν πέρασα 183 ημέρες το χρόνο εκείνη την περίοδο. Ήμουν απασχολημένη με την εκπλήρωση των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων σε όλο τον κόσμο. Δεύτερον, έχω πληρώσει όλα όσα ισχυρίστηκαν ότι χρωστούσα, ακόμη και πριν καταθέσουν αγωγή. Έτσι, από σήμερα, τους χρωστάω ένα τίποτα”, δήλωσε η Σακίρα στο Elle σχετικά με την υπόθεση την περασμένη εβδομάδα.

“Και τέλος, με συμβούλευσε μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως που ειδικεύονται σε φορολογικά θέματα, η PricewaterhouseCoopers, οπότε ήμουν σίγουρη ότι έκανα τα πράγματα σωστά και με διαφάνεια από την πρώτη μέρα”. Σημείωσε πώς η Ισπανία έχει επίσης κυνηγήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος δήλωσε ένοχος για φορολογική απάτη εκεί το 2019, και άλλες διασημότητες στη χώρα, λέγοντας ότι “είναι απλώς το στυλ τους”.

Η Σακίρα ήταν μία από τις πολλές διασημότητες που κατονομάστηκαν τόσο στα Paradise Papers το 2017 όσο και στα Pandora Papers το 2021, σωρεία εγγράφων που διέρρευσαν και έδειχναν τις υπεράκτιες συναλλαγές πλούσιων ατόμων.

Τα Paradise Papers αποκάλυψαν ότι είναι ο μοναδικός μέτοχος της Tournesol Ltd, μιας εταιρείας με έδρα τη Μάλτα, στην οποία μεταφέρθηκαν το 2009 τα “μουσικά της περιουσιακά στοιχεία, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα εμπορικά της σήματα”, σύμφωνα με τον Guardian.

Εκπρόσωπος της τραγουδίστριας δήλωσε στο πρακτορείο το 2017 ότι η Tournesol Ltd “πληροί όλες τις νομικές απαιτήσεις. Όλες οι αντίστοιχες πληροφορίες σχετικά με αυτή την οντότητα είναι δημόσιες και διαφανείς” και ότι η κατοικία της στις Μπαχάμες ήταν ένα από τα πολλά μέρη που έχει ζήσει “κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της καριέρας και, σε κάθε περίπτωση, έχει τηρήσει πλήρως τους νόμους όλων των δικαιοδοσιών στις οποίες έχει διαμείνει”.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}