Ισπανία: Μέτρα στήριξης υπέρ των δανειοληπτών λόγω πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων

 24/04/2024    09 : 45 : 43
ισπανια
67 / 100

Η Ισπανία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να προστατεύσει τους δανειολήπτες στεγαστικών με χαμηλότερα εισοδήματα από την αύξηση του κόστους, εντείνοντας τις προσπάθειες για να μετριαστεί το οικονομικό πλήγμα από τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια.

Οι υπουργοί θα εγκρίνουν μέτρα που βοηθούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Οικονομίας, σημειώνει το Bloomberg.

Η αύξηση των επιτοκίων έθεσε τέλος σε μια δεκαετή άνθηση για τον τομέα των ακινήτων σε όλη την Ευρώπη και αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η πίεση θα μπορούσε να επεκταθεί στην ευρύτερη οικονομία. Στη Σουηδία, οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι το χρέος που σχετίζεται με ακίνητα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, ενώ η Πολωνία κήρυξε μορατόριουμ στεγαστικών δανείων για να προσφέρει ανακούφιση στους ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν πληγεί σοβαρά.

Στις ισπανικές προτάσεις περιλαμβάνονται:

  • Χαμηλότερα επιτόκια κατά τη διάρκεια πενταετούς περιόδου χάριτος για ευάλωτες οικογένειες που κερδίζουν λιγότερα από 25.200 ευρώ, ενώ τους επιτρέπεται επίσης να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους.
  • Να επιτρέπεται στα νοικοκυριά πρόσβαση σε περίοδο χάριτος δύο ετών, με ευνοϊκότερο επιτόκιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και παράταση έως και επτά έτη της διάρκειας του δανείου.
  • Επιτρέπει στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης με εισόδημα κάτω των 29.400 ευρώ ετησίως να παγώσουν τις μηνιαίες πληρωμές και να παρατείνουν την περίοδο απόσβεσης έως και επτά χρόνια.

Το νέο πακέτο είναι άλλο ένα παράδειγμα της προθυμίας του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να παρέμβει, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής συσσωρεύεται στον οικονομικό πόνο για τους Ισπανούς, σημειώνει το πρακτορείο.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών ήταν στην πρώτη γραμμή ορισμένων από τις πιο ριζοσπαστικές οικονομικές πολιτικές που καταγράφηκαν φέτος στη Δυτική Ευρώπη, επιβάλλοντας φόρους για «ουρανοκατέβατα κέρδη» σε εταιρείες ενέργειας και τράπεζες, βάζοντας πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και περιορίζοντας τις αυξήσεις των τιμών ενοικίασης.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}