Θηλιά η ρευστότητα: Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις είναι με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα!
Σταθερά βελτιωμένη σε σύγκριση με την περίοδο της πανδημίας είναι η κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Από τη μια καταγράφεται σημαντική αύξηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων, με το 51% να αναφέρουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2022, έναντι 37,5% το 2021 και 27,3% το 2020.
Από την άλλη, παραμένουν τα προβλήματα υπερχρέωσης και έλλειψης ρευστότητας, τόσο για τη μία στις τρεις επιχειρήσεις που παρουσιάζει καθυστέρηση οφειλών, όσο και για τη μία στις τέσσερις που έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Μark τον Ιούλιο του 2023, σε δείγμα 803 επιχειρήσεων που έχουν από 1 ώς 49 άτομα προσωπικό, κατηγορία που αντιπροσωπεύει το 99,6% του συνόλου της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μετά το άλμα στις 69,5 μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2022 (η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί σε έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), υποχώρησε στις 66,7 μονάδες, στοιχείο που σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης «σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας, υποδηλώνει ότι η κατάσταση των επιχειρήσεων μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις έχει σταθεροποιηθεί και σε γενικές γραμμές έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα».
Ηπια επιδείνωση σημειώνει και ο Δείκτης Αβεβαιότητας, με το 30,9% των μικρών επιχειρήσεων να εκφράζει φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς του στο μέλλον, έναντι 28,7% το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ σχεδόν το 5% φοβάται άμεση διακοπή. Τα ποσοστά αυτά και πάλι είναι σαφώς χαμηλότερα από ό,τι τα χρόνια της πανδημίας, όταν σχεδόν η μία στις δύο επιχειρήσεις εξέφραζε φόβους για μελλοντικό λουκέτο.
«Φαίνεται πως το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, συνδυαστικά με τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των κρίσεων, αλλά και τις ευρύτερες πολιτικές μείωσης των φορολογικών βαρών, βοήθησε έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων να βελτιώσουν τη θέση τους», αναγνωρίζει η έρευνα.
Παράλληλα εγείρει προβληματισμό τόσο η συνέχιση της αύξησης του κόστους λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς από το 2022, όσο και η αντίστοιχη αύξηση των τιμών.
Συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε μεσοσταθμικά το κόστος ενέργειας κατά 20,8%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 19,8%, των καυσίμων οχημάτων κατά 17%, ενώ έχουν ήδη προηγηθεί υπέρογκες αυξήσεις ώς και 76% το 2022. Ως αποτέλεσμα το 43% των μικρών επιχειρήσεων προχώρησαν σε νέες ανατιμήσεις το 2023, ενώ το 2022 ανατιμήσεις έκανε το 60% των εταιρειών.