Η First Republic η επόμενη τράπεζα που είναι έτοιμη να σκάσει στις ΗΠΑ

Κυριακή 09/06/2023    08 : 22 : 51
first republic bank
66 / 100

Η μετοχή της First Republic «έχασε» σχεδόν 50% στη συνεδρίαση της Τρίτης στην Wall Steet – Υποχωρούν τα ομόλογα της τράπεζας στη δευτερογενή αγορά

Επιστρέφει η ανησυχία για τις τράπεζες μετά τη χθεσινή «βουτιά» 49% στη Wall Street της μετοχής της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας First Republic.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζα για το πρώτο τρίμηνο 2023 «αποκάλυψαν» ότι η First Republic έχασε το 40% των καταθέσεων της κατά την περίοδο των τραπεζικών αναταράξεων στις ΗΠΑ, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές. Αναλυτικά ,στον απόηχο των αποτελεσμάτων, η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας First Republic βρέθηκε να χάνει σχεδόν 50% της αξίας της, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και με τις συνολικές απώλειες της για τη χρονιά να ξεπερνούν πλέον το 90%.

H ανησυχία για την τύχη της μικρής τράπεζας που είχε ήδη στοχοποιηθεί ως το πιθανό επόμενο θύμα της τραπεζικής κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση της SVB φούντωσε και πάλι μετά τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε με κορυφαίο στοιχείο τη δραστική μείωση των καταθέσεων της κατά 40% ή 104,5 δισ. δολάρια, καθώς οι πελάτες την εγκατέλειψαν φοβούμενοι για τη βιωσιμότητα της. Μάλιστα, το δίκτυο Bloomberg υποστήριξε σε σημερινό δημοσίευμα του πως προσπαθεί να πουλήσει assets αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων για να στηρίξει τα οικονομικά της.

ΠΗΓΗ

Ετοιμάζεται το κραχ στις ΗΠΑ… χρέος, First Republic, επιτόκια και αγορά ακινήτων ετοιμάζουν τη χιονοστοιβάδα

Η ακραία short τοποθέτηση στα ομόλογα, συναντά μακροοικονομική αδυναμία, η οποία συναντά τη μείωση της ρευστότητας (Μ2 καταρρέει), η οποία συναντά συστημικές απειλές (όριο χρέους), η οποία συναντά ιδιοσυγκρατικά προβλήματα, ειδικά με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ…
Χρειάζονται κι άλλα;, αναρωτιούνται αρκετοί αναλυτες που βλέπουν να σχηματίζεται μια χιονοστοιβάδα που θα οδηγήσει σε κραχ την αμερικανική οικονομία.
Και η ρευστότητα καταρρέει (η Μ2 μειώθηκε πάνω από 4% σε ετήσια βάση), για να μπορέσει ο επιχειρηματικός κόσμος να στηρίξει μια οικονομία που έχει απέναντι της τη Federal Reserve, η οποία βλέπει μόνο τον πληθωρισμό.

Η σοβούσα τραπεζική κρίση

Κι εκεί που οι περισσότεροι πίστευαν ότι τα προβλήματα των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ έχουν απομακρυνθεί, η First Republic (FRC) ανέφερε πολύ χειρότερες από τις αναμενόμενες εκροές καταθέσεων.

Η μετοχή υποχώρησε κατά 50% σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και αναζοπύρωσε τους φόβους για τραπεζική κρίση, με τις συζητήσεις για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων να αυξάνονται.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η FRC διαπραγματευόταν στα 120 δολάρια μόλις πριν από έξι εβδομάδες… και τώρα είναι κάτω από 8 δολάρια.

Και ο κρατικός κίνδυνος των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε για άλλη μια φορά σε νέο ρεκόρ, καθώς η ημερομηνία X-Date πλησιάζει εν μέσω θλιβερών φορολογικών εσόδων.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση, με το βραχυπρόθεσμο άκρο να υπεραποδίδει δραματικά (2Y -14 μ.β., 30Y -6 μ.β.) επεκτείνοντας τη βραχυπρόθεσμη συμπίεση.

Οι αποδόσεις 2Y υποχώρησαν κάτω από το 4,00%

Η αγορά έχει πλέον προεξοφλήσει μια πλήρη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος

Η καμπύλη αποδόσεων (3m10Y) αποκλιμακώθηκε σημαντικά σήμερα (-12 μ.β. σε -167 μ.β.)

Η καμπύλη της Fed Funds έπεσε αισθητά αυτή την εβδομάδα…

Η μικρή κεφαλαιοποίηση δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες μεγάλες πιέσεις, με τους βασικούς δείκτες να βρίσκονται επίσης σε έντονα πτωτική τροχιά

Ο S&P διατήρησε την κρίσιμη στήριξη, με την επόμενη στάση να βρίσκεται στο ΚΜΟ 50 του, γύρω στις 4.033 μονάδες

Ο 1-Day VIX εκτοξεύτηκε υψηλότερα σήμερα, από το 8 σε πάνω από το 16, συμπιέζοντας τη διαφορά του με τον VIX

Φαίνεται ότι ο VVIX είχε τελικά δίκιο…

Το δολάριο εκτοξεύτηκε ξανά στα πρόσφατα υψηλά σήμερα (κάτι που μοιάζει με προσφορά ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, καθώς οι STIRs πιέστηκαν

Η κρυπτογράφηση παρατηρεί την αλλαγή, με το Bitcoin να είναι πολύ συγκρατημένα υψηλότερα, κρατώντας γύρω στα 27.500 δολάρια

Ο χρυσός spot ανέκαμψε πάνω από τα 2.000 δολάρια, αλλά δεν μπόρεσε να το κρατήσει…

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, με το WTI να επιστρέφει για λίγο στο επίπεδο των 76 δολαρίων…

Τέλος, η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας και ο σημαντικός κίνδυνος γεγονότων που πλησιάζει όλο και πιο γρήγορα είναι ένα αποφασιστικά αρνητικό σύνολο συνθηκών.
Ωστόσο, παρά τα παραπάνω, φαίνεται να υπάρχει μια γενική συναίνεση ότι α) το ανώτατο όριο χρέους θα αποφευχθεί και β) η αβεβαιότητα ενόψει της ημέρας X είναι απίθανο να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην αγορά.

Ωστόσο, η εικόνα των αγορών υποδηλώνει ότι αρχίζει να αυξάνεται ο φόβος ότι τόσο το α) όσο και το β) αντανακλούν τελικά υπερβολικό εφησυχασμό.

Το ανώτατο όριο του χρέους – που έρχεται στον απόηχο των τραπεζικών πιέσεων και της επιβράδυνσης της οικονομίας – μπορεί να είναι η παροιμιώδης σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}