Η Eφορία κλειδώνει τα πληκτρολόγια στα POS

 22/06/2024    06 : 53 : 38
ααδε
62 / 100

Στην τελική ευθεία η διασύνδεση ταμειακών – POS, με ανοικτό όμως σενάριο νέας παράτασης. Μόνο με εντολή από την ταμειακή θα γίνονται χρεώσεις καρτών.

Οι διατάξεις ψηφίστηκαν, οι αποφάσεις εκδόθηκαν, ο χρόνος μέτρα αντίστροφα, αλλά για μια ακόμα φορά δεν αποκλείεται τελικά να δοθεί μια ακόμα παράταση για την πολυαναμενόμενη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν συνδεθεί ταμειακές μηχανές και POS σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ και έως το τέλος Ιουλίου, οι μεγαλύτερες, αλλά όπως φαίνεται η αγορά ζητά και πάλι πίστωση χρόνου. Σήμερα, προβλήματα και προβληματισμοί θα τεθούν σε σύσκεψη του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με εκπροσώπους της αγοράς παροχών POS και φορολογικών μηχανισμών, ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι της τελευταίας απόφασης που εκδόθηκε με τις τεχνικές προδιαγραφές της διασύνδεσης.

Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β’ 3875/15-06-2023) καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τη διασύνδεση μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών και EFT/POS τερματικών. Μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα τεθεί σε ισχύ…

Η απόφαση ορίζει «κλειδωμένο πληκτρολόγιο» και μενού για πραγματοποίηση χρεωστικών συναλλαγών από τα POS σε συνδυασμό με τον κατηγορηματικό περιορισμό ότι «μόνο από την ταμειακή μηχανή μπορεί να ξεκινήσει νέα χρεωστική συναλλαγή».

Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές
Η νέα διαδικασία η οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να αρχίσει να εφαρμόζεται μετά τη λήξη των προθεσμιών διασύνδεσης ταμειακών και POS (τέλος Ιουνίου για τζίρο έως 100.000 ευρώ και τέλος Ιουλίου για μεγαλύτερες επιχειρήσεις) γίνεται σε πέντε βήματα:

  1. Η συναλλαγή ξεκινά από την ECR (σ.σ. ταμειακή). Ο χειριστής επιλέγει πληρωμή με κάρτα και η ECR στέλνει σχετικό αίτημα στο EFTPOS.
  2. To EFTPOS επιβεβαιώνει αμέσως στην ECR το αίτημα λήψης του αιτήματος, θέτοντάς την σε αναμονή του τελικού αποτελέσματος.
  3. Το EFTPOS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για online έγκριση ή εγκρίνει οffline ή απορρίπτει offline ή διακόπτει τη συναλλαγή.
  4. Το EFTPOS αποκρίνεται στην ECR με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Στην έγκριση αποστέλλει στοιχεία της συναλλαγής. Το τελικό αποτέλεσμα στέλνεται άμεσα στην ECR πριν την έναρξη εκτύπωσης από το EFTPOS. Εφόσον η ECR το υποστηρίζει, στα στοιχεία της συναλλαγής περιλαμβάνονται και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης του EFTPOS από την ECR.
  5. Η ECR επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Αν αυτή η επιβεβαίωση δεν φτάσει στο EFTPOS για οποιονδήποτε λόγο, το EFTPOS θέτει σήμανση στη συναλλαγή αυτή ότι δεν έχει πλήρως διεκπεραιωθεί ως προς την ECR.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}