Μεγάλη δικαστική απόφαση στο Παρίσι: Η BNP Paribas αναγκάσθηκε να αποζημιώσει 4.000 δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου!
Μεταξύ 400 και 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβάλλει η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, η οποία συμφώνησε να αποζημιώσει περίπου 4.000 πελάτες της που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Η τράπεζα κρίθηκε υπεύθυνη από εφετείο του Παρισίου για την τεράστια ζημιά που υπέστησαν οι δανειολήπτες, οι οποίοι μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 επιβαρύνθηκαν πολλαπλάσια από την επιλογή της δανειοδότησης σε ελβετικό φράγκο.
Η BNP με έδρα το Παρίσι κατέληξε σε συμφωνία με την ένωση καταναλωτών CLVC, σε μία διαπραγμάτευση που έληξε ως «φιλική λύση», σύμφωνα με τις δύο πλευρές.
«Βρέθηκε συμφωνία με την ένωση CLCV για να προσφέρουμε μια φιλική λύση στους πελάτες που το επιθυμούν», ανέφερε η αρμόδια μονάδα της BNP στην ανακοίνωσή της.
Η CLVC έκανε λόγο για περίπου 4.000 δανειολήπτες, οι οποίοι θα αποζημιωθούν από την γαλλική τράπεζα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Τον Νοέμβριο, εφετείο του Παρισιού έκρινε ότι η μονάδα καταναλωτικής χρηματοδότησης της BNP Paribas ήταν «πλήρως υπεύθυνη για τη ζημία» που υπέστη μια ομάδα πελατών που μήνυσε την τράπεζα. Οι πελάτες, οι οποίοι είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, αλλά εξαγοράσιμα σε ευρώ, είδαν το συνολικό δανεισμό τους να εκτοξεύεται όταν το ελβετικό νόμισμα έγινε καταφύγιο των επενδυτών από την παγκόσμια πιστωτική κρίση.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο παραμένουν εγκλωβισμένοι, αναμένοντας τις δικαστικές αποφάσεις. Η συλλογική αγωγή που επρόκειτο να συζητηθεί την 1η Δεκεμβρίου, και αφορούσε προσφυγή 1.100 δανειοληπτών κατά της Εθνικής Τράπεζας, αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δικηγόρων και προσδιορίστηκε για τον Δεκέμβριο του 2025, παρότι στις 12 Ιανουαρίου 2024, δηλαδή σε 10 ημέρες, πρόκειται να συζητηθεί ανάλογη προσφυγή κατά της Alpha Bank και τον Απρίλιο κατά της Τράπεζας Πειραιώς.
Είναι μία δύσκολη υπόθεση για τον Αρειο Πάγο», είχε πει στο mononews.gr o δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, κ. Ιάκωβος Βενιέρης, και σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η αντιμετώπιση της μέσω αυτής της αναβολής μας δημιουργεί απογοήτευση ως προς τη βούληση να δοθεί μία πραγματική λύση στο πρόβλημα χιλιάδων δανειοληπτών».
Ο κ. Βενιέρης, καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΕΚΠΑ με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο, ήταν ο δικηγόρος που έχει συντάξει τα κείμενα για τις τις συλλογικές αγωγές αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.
Η ουσία της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας κωλυσιεργεί και αποφεύγει να στείλει το προδικαστικό ερώτημα στην ΕΕ, όπως έχουν κάνει αντίστοιχα δικαστήρια άλλων χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως, ο Αρειος Πάγος θα μπορούσε να στείλει το προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να δώσει μία οριστική λύση στο πρόβλημα που κρατά δέσμια χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα στη διακύμανση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, με τις δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους να έχουν αυξηθεί πάνω από 50%.