Η Apple εκκαθαρίζει τις ληστρικές εφαρμογές δανεισμού στην Ινδία

 18/05/2024    06 : 51 : 49
apple 1
70 / 100

Η Apple αφαίρεσε αρκετές εφαρμογές επιθετικού δανεισμού από το App Store στην Ινδία αυτή την εβδομάδα, μέρες αφότου οι χρήστες και τα μέσα αμφισβήτησαν τη νομιμότητα αυτών των υπηρεσιών.

Το Pocket Kash, το White Kash, το Golden Kash και το OK Rupee είναι μεταξύ των εφαρμογών που η Apple απέσυρε από το κατάστημα αυτή την εβδομάδα. Οι εφαρμογές πρόσφεραν γρήγορο δανεισμό σε καταναλωτές στην Ινδία, σκαρφαλώνοντας στο top 20 της λίστας οικονομικών στο App Store τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά επέβαλαν επίσης εξωφρενικά περιττές χρεώσεις, σύμφωνα με εκατοντάδες κριτικές χρηστών.

Οι δανειστές χρησιμοποίησαν επίσης εντελώς ανήθικες τακτικές για να κάνουν τους δανειολήπτες να αποπληρώσουν.

«Δανείστηκα ένα ποσό σε μια ανήμπορη κατάσταση και […] μια μέρα πριν από την ημερομηνία λήξης της εξόφλησης, έλαβα μερικά μηνύματα με τη φωτογραφία μου και τις επαφές μου στο τηλέφωνό μου που έλεγαν ότι εξοφλήστε το δάνειό σας διαφορετικά θα ενημερώσουν τις επαφές μας ότι δεν πληρώνετε το δάνειο», ανέφερε μια κριτική χρήστη τον περασμένο μήνα.

Οι εφαρμογές – των οποίων οι προγραμματιστές είχαν περίεργα ονόματα και ύποπτους ιστότοπους – ήταν γεμάτες με εκατοντάδες παρόμοιες κριτικές, μερικές μοιράζονται ακόμη πιο ανησυχητικές απειλές που φέρεται να έλαβαν από τους δανειστές.

Η TechCrunch επικοινώνησε με την Apple για σχόλια τη Δευτέρα και δύο ημέρες αργότερα η εταιρεία είχε τραβήξει τουλάχιστον μισή ντουζίνα εφαρμογές.

Σε μια δήλωση στο TechCrunch, ένας εκπρόσωπος της Apple επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία είχε αφαιρέσει τις εφαρμογές, λέγοντας ότι παραβίασαν τη Συμφωνία Άδειας Χρήσης Προγράμματος Προγραμματιστή της Apple και τις οδηγίες.

“Το App Store και οι Οδηγίες ελέγχου εφαρμογών μας, έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ότι παρέχουμε την ασφαλέστερη δυνατή εμπειρία στους χρήστες μας”, δήλωσε εκπρόσωπος της Apple. «Δεν ανεχόμαστε δόλιες δραστηριότητες στο App Store και έχουμε αυστηρούς κανόνες κατά των εφαρμογών και των προγραμματιστών που προσπαθούν να εξαπατήσουν το σύστημα».

«Όπως μας πρόσφατη ανάλυση έδειξε: το App Store σταμάτησε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε δόλιες συναλλαγές το 2022, απέρριψε σχεδόν 1,7 εκατομμύρια υποβολές εφαρμογών επειδή δεν πληρούσαν τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας της Apple και έκλεισε 428.000 λογαριασμούς προγραμματιστών για πιθανή δόλια δραστηριότητα».

Το αναπτυσσόμενο τοπίο fintech στην Ινδία έχει προκαλέσει επίσης ανησυχητικά αιτίες για ληστρικές εφαρμογές δανεισμού. Ο πολλαπλασιασμός τους είναι εγγενώς συνδεδεμένος με την αυξανόμενη υιοθέτηση smartphone στη χώρα και μια έντονη οικονομική ανάγκη. Ορισμένες ψηφιακές πλατφόρμες, που εκμεταλλεύονται τα ρυθμιστικά κενά, προσφέρουν σχεδόν στιγμιαία, αλλά ακάλυπτα δάνεια, αν και με επιτόκια που είναι εκπληκτικά υψηλά.

Οι μη προνομιούχοι, συνήθως χωρίς εύκολη πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, βρίσκονται επιρρεπείς σε τέτοιες πρακτικές. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μόνο με την πανδημία COVID-19, μια κρίση που βάθυνε τις οικονομικές ανασφάλειες λόγω των εκτεταμένων απωλειών θέσεων εργασίας και των μειωμένων εισοδημάτων.

Το κατάστημα της Google, της οποίας το λειτουργικό σύστημα Android για κινητά κυριαρχεί στην αγορά smartphone στην Ινδία, ήταν ιστορικά η κύρια πλατφόρμα για εφαρμογές ληστρικών δανείων στη χώρα. Τόσο η Google όσο και η κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν παρέμβει επιθετικά τον περασμένο χρόνο για να διορθωθεί η κατάσταση, επιβάλλοντας στις εφαρμογές δανεισμού να κοινοποιούν τους όρους τους με διαφάνεια στους χρήστες και να περιορίζουν την πρόσβασή τους σε προσωπικά δεδομένα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}