Η ΤτΕ θυμήθηκε προεκλογικά τους servicers και θέλει να τους…”μαλώσει”!

 23/02/2024    07 : 57 : 35
στουρναρας
65 / 100

Με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) θα συναντηθούν – για πρώτη φορά – τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος(ΤτΕ) την Παρασκευή 12 Μαΐου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr, η πρόσκληση εστάλη στους servicers τη Τετάρτη, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης της εποπτείας σε θέματα δεοντολογίας αλλά και αποτελεσματικότητας στη ρύθμιση των οφειλών έναντι της διεκδίκησης με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Από το capital.gr

Σημειώνεται ότι από το 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος συγκεντρώνει περιοδικά στοιχεία για τα υπόλοιπα των χαρτοφυλακίων από τους servicers μέσω τεχνικών report, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποιεί σε τακτική βάση.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, ο “κλοιός” της εποπτείας έχει σφίξει σημαντικά, με την ΤτΕ να έχει αποστείλει αναλυτικά ερωτηματολόγια σε όλους τους servicers σχετικά με τις πρακτικές είσπραξης απαιτήσεων που ακολουθούν, τα προϊόντα που προσφέρουν, τη δομή και διακυβέρνησή τους, τα μέτρα πρόληψης του ξεπλύματος χρήματος (EML) κ.τ.λ..

Με βάση τα ερωτηματολόγια αυτά, η ΤτΕ έχει επανέλθει σε αρκετές από τις εταιρείες διαχείρισης ζητώντας διευκρινίσεις και περαιτέρω στοιχεία όπου το θεωρεί αναγκαίο. “Είναι η πρώτη φορά που η ΤτΕ μπαίνει σε βάθος στα θέματα που μας αφορούν”, παραδέχεται στέλεχος του κλάδου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, επόμενο βήμα της ΤτΕ είναι να αναστείλει την άδεια των εταιρειών που δεν έχουν αγοράσει ή δεν διαχειρίζονται χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων για λογαριασμό κάποιου fund. Στόχος είναι να “μαζευτεί η αγορά”, απαλλαγμένη από εταιρείες που ουσιαστικά δεν δραστηριοποιούνται, οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου σε 10.

Ενδεικτικό της αυστηροποίησης της εποπτείας των servisers είναι και το γεγονός ότι εδώ και μερικούς μήνες το ΔΣ της ΕΕΔΑΔΠ υποχρεούται να στέλνει report και στο υπουργείο Οικονομικών και, συγκεκριμένα, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Τα εν λόγω report αφορούν τόσο στις επιδόσεις τους (ποσοστό εγκρίσεων/απορρίψεων) των αιτημάτων ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όσο και συνολικά για τις πολιτικές και την εξέλιξη των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2022, οι servicers διαχειρίζονται δανειακά χαρτοφυλάκια ύψους 70 δισ. ευρώ και περισσότερα από 600.000 ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους ως ενέχυρα έναντι των απαιτήσεων.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, πάντως, τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν σημαντική βελτίωση των επιδόσεων των servicers, όχι μόνο σε επίπεδο εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και διμερών ρυθμίσεων.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}