Η τεχνητή νοημοσύνη έριξε έξω όλες τις δημοσκοπήσεις…

 16/04/2024    01 : 41 : 47
εκλογες2
69 / 100

Το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ επιχείρησε κάτι πρωτόγνωρο σε αυτές τις εκλογές. Να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαϊου με ένα λογισμικό που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και αναλύει δεδομένα που λαμβάνει από τα social media.

Tο Υπολογιστικό Πολιτικό Βαρόμετρο είναι ένα λογισμικό εκτίμησης της πολιτικής κοινής γνώμης με χρήση ανάλυσης πολιτικών tweets που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά.

Η ανάλυση γίνεται με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης (συναισθηματική ανάλυση κειμένων). Αφορά πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων για τα οποία μπορούν να συλλεχθούν αυτόματα επαρκή δεδομένα από το Twitter (αλφαβητικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ).

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σήμερα η ΝΔ λαμβάνει το 31,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 26,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 8,7%. Στο 6% είναι το ΚΚΕ, στο 3,6% το ΜεΡΑ25 και στο 3,3% η Ελληνική Λύση.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σήμερα, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ λαμβάνει 36,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 30,1%. Στο 10% φτάνει το ΚΙΝΑΛ και στο 6,9% το ΚΚΕ, ενώ το ΜεΡΑ25 είναι στο 4,2% και η Ελληνική Λύση στο 3,7%.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}