Η Ρωσία κερδίζει τον οικονομικό πόλεμο ξανακτίζοντας τα συναλλαγματικά της αποθέματα

 16/07/2024    02 : 29 : 16
putin
72 / 100

Από τον Μάιο, η Ρωσία μπορεί να αρχίσει ξανά να αγοράζει ξένο νόμισμα για τα αποθέματά της.Ο προϋπολογισμός της χώρας έχει σταθεροποιηθεί χάρη στην αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 7 Μαϊου 2023.

Η αύξηση των εσόδων από την πώληση ενεργειακών προϊόντων βρίσκεται ήδη κοντά στο στόχο.

Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών πουλά αποθεματικά σε κινεζικό γουάν για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις κατέρρευσαν κατά 50% σε σύγκριση με την αρχή του έτους. Από τον Μάιο είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι αγορές, σημειώνει το Bloomberg.

Τέτοιες αγορές ενδέχεται να είναι σχετικά μικρές στην αρχή – ισοδύναμο περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε γιουάν.
Προς το παρόν, η Ρωσία αναπληρώνει το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας μόνο αγοράζοντας κινεζικό νόμισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας της Ρωσίας κατήργησ το δολάριο πέρυσι και σκοπεύει να κάνει το ίδιο με το ευρώ φέτος.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Alexander Isakov, η απόφαση να ξαναρχίσει να αγοράζει ξένο νόμισμα θα αποδείξει την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει την εισροή πετροδολαρίων ενόψει των κυρώσεων.

«Αυτό θα δείξει ότι η Ρωσία αυξάνει τα συναλλαγματικά αποθέματά της αντί να τα καταναλώνει», είπε στο Bloomberg.

Οι κυρώσεις

Οι δυτικές χώρες έχουν θέσει πλαφόν στις τιμές στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε εμπάργκο στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου, βενζίνης, καυσίμου diesel και μαζουτ.Ωστόσο, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Τον Απρίλιο, υπερέβησαν τον συνολικό όγκο των προμηθειών πετρελαίου στη χώρα αυτή από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.
Παράλληλα, σημαντικό μέρος των προϊόντων από ινδικά διυλιστήρια πηγαίνει στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η μέση τιμή του πετρελαίου Ουραλίων, του κυρίου ενεργειακού εξαγωγικού προϊόντος της Ρωσίας, αυξήθηκε κατά 22,5% τον Απρίλιο στα 58,63 δολάρια το βαρέλι, αλλά μειώθηκε κατά 1,2 φορές και σε ετήσια βάση.

«Η μέση τιμή του πετρελαίου Ουραλίων τον Απρίλιο του 2023 ανήλθε σε 58,63 δολάρια ανά βαρέλι, που ήταν 1,2 φορές χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 2022 (70,52 δολάρια το βαρέλι)», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι η Ρωσία πρόκειται να δημιουργήσει τα αποθέματά της αντί να τα καταναλώσει. Θα υποθέσει κανείς ότι δεν είναι αυτός ο στόχος που ήθελε να πετύχει η Δύση με τις κυρώσεις της.

Η πλημμύρα από ρουπίες

Τη ίδια ώρα, η Ρωσία έχει συσσωρεύσει δισεκατομμύρια ρουπίες στις τράπεζες της Ινδίας τις οποίες όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov αναφερόμενος στο διογκούμενο εμπορικό πλεόνασμα με την χώρα της Νότιας Ασία.

«Αυτό είναι πρόβλημα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτό το χρήμα.

Όμως για να γίνει αυτό, αυτές οι ρουπίες θα πρέπει να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα και αυτό ακριβώς συζητείται τώρα», ανέφερε ο Lavrov, σύμφωνα με δημπσίευμα του Tass..

To διμερές εμπόριο

Οι συνολικές εξαγωγές της Ινδίας προς την Ρωσία συρρικνώθηκαν 11,6% στα 2,8 δισ.δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του οικονομικού έτους 2022-2023, ενώ οι εισαγωγές πενταπλασιάστηκαν στα 41,56 δισ.δολάιρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η αύξηση λαμβάνει χώρα καθώς τα διυλιστήρια της Ινδίας έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού στη διάρκεια του 2022.

Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Ινδία έφθασαν το ρεκόρ των 1,68 εκατ.βαρελιών ημερησίως τον Απρίλιο, έξι φορές υψηλότερες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa.

Αρχικά το Κρεμλίνο είχε ενθαρρύνει την Ινδία να κάνει το εμπόριο με το εθνικό της νόμισμα και το ρούβλι μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις ρωσικές τράπεζες και την απαγόρευση να χρησιμοποιούν το σύστημα SWIFT.

Όμως, η μεταβλητότητα που παρουσίασε το ρούβλι μετά τον πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ρουπίας-ρουβλίου για τις εισαγωγές πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι η Ινδία αντιστάθηκε στις πιέσεις από τις ΗΠΑ να διακόψει τις σχέσεις της με τη Μόσχα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Παγωμένα κεφάλαια»

Η ανισορροπία στο εμπόριο με την Ρωσία σημαίνει ότι τα κεφάλαια που κρατώνται «παγωμένα» μπορεί να φθάσουν σε πολλά δισεκατομμύρια, αναφέρει ο Alexander Knombel Κνόμπελ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το ιστορικά υψηλό εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας, το οποίο περιορίζει κατά πολύ τη δυνατότητά της για εκκαθάριση συναλλαγών με τρίτες χώρες».

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων και αμυντικού εξοπλισμού γενικότερα της Ινδίας, παρότι οι αμυντικές της προμήθειες έχουν παραμείνει στάσιμες λόγω έλλειψης μηχανισμού πληρωμών που δεν παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Οι πληρωμές της Ινδίας για όπλα που ξεπερνούν την αξία των 2 δισ. δολαρίων παραμένουν στάσιμες για ένα χρόνο καθώς το Νέο Δελχί δεν κατάφερε να διευθετήσει το λογαριασμό σε δολάρια εν μέσω ανησυχιών να μην της επιβληθούν δευτερογενείς κυρώσεις, τη στιγμή που η Ρωσία εμφανίζεται πρόθυμη να δεχθεί ρουπίες.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}