Η πραγματικότητα ξύπνησε τους τραπεζίτες: «Αν ο κόσμος ζορίζεται να πάρει γάλα για τα παιδιά του, σίγουρα δεν θα πληρώσει το δάνειο του»

 23/02/2024    08 : 07 : 26
κοκκινα δανεια 1
63 / 100

Έρχεται νέα καταιγίδα «κόκκινων» δανείων! 9 δισ. ευρώ έτοιμα να «σκάσουν»! Οι servicers δεν πιάνουν τους στόχους των τιτλοποιήσεων!

«Αν ο κόσμος ζορίζεται να πάρει γάλα για τα παιδιά του, σίγουρα δεν θα πληρώσει το δάνειο του» είναι η ατάκα γνωστού τραπεζίτη με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Μεταδίδει το mononews.gr

Από τον Αύγουστο και μετά έχουν πληθύνει τα «μαύρα σύννεφα» και απειλούν με νέα καταιγίδα 10-15 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων τις τράπεζες.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Είναι τα στοιχεία των τραπεζών και δείχνουν ότι από τα 25δις ευρώ που είχαν μπει την περίοδο του covid σε μορατόρια- είχαν «παγώσει» δηλαδή οι πληρωμές των δόσεων- και μετά είχαν μπει σε προγράμματα step up με μειωμένες δόσεις για 12-18 μήνες, τα 9 δις ευρώ είναι έτοιμα να «σκάσουν».

Δηλαδή το 40% των δανείων με το που βγήκε από τα προγράμματα στήριξης βρέθηκαν στην «γκρίζα» ζώνη και αποτελούν μία νέα απειλή για τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Σ΄ αυτά τα 9 δισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 6 δισ. ευρώ που είναι δάνεια που εμφανίζουν μικρότερες καθυστερήσεις στην ομαλή εξυπηρέτηση τους.

Και ενώ οι τράπεζες έδωσαν ένα τιτάνιο αγώνα για να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια και να πετύχουν μονοψήφιους δείκτες καθυστερήσεων ο εφιάλτης επιστρέφει λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Μάλιστα οι τράπεζες εκτιμούν ότι κάθε μείωση κατά 20% του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών «γεννά» νέες καθυστερήσεις ύψους 100 ως 150 εκατ ευρώ ανά συστημική τράπεζα, για τις οποίες θα πρέπει να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις ύψους 25 εκατ ευρώ η κάθε τράπεζα.

Την ίδια ώρα σε αναβρασμό βρίσκονται και οι servicers, καθώς δύσκολα θα πιάσουν τους στόχους των business plan των τιτλοποιήσεων. Και αν δεν τους πιάσουν θα πρέπει να πληρώσουν «πένανλτι».

Ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και την πρόσφατη απόφαση του ΑΠ που τους έχει βγάλει προς το παρόν «κόκκινη» κάρτα στη διενέργεια πλειστηριασμών για λογαριασμό funds.Ωστόσο το θέμα αυτό θα επιλυθεί άμεσα με νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να «παγώσουν» τα πέναλτι.

Ο κ. Σταϊκούρας από την πλευρά του ζητά από τους servicers να «τρέξουν» τις ρυθμίσεις και να μην εστιάζουν στους πλειστηριασμούς.

Το σίγουρο είναι πως η ένταση κυριαρχεί στο νέο τοπίο της κρίσης, καθώς οι στόχοι δεν πιάνονται, ούτε από τις τράπεζες ούτε από τους servicers.

Οι servicers αντιμετωπίζουν και άλλο ένα πρόβλημα. Τα δάνεια που «πρασινίζουν» και πράγματι έχουν επαναφέρει πολλά στην κανονικότητα δεν μπορούν να τα πουλήσουν στην δευτερογενή αγορά στην ίδια τράπεζα, καθώς υπάρχει ρήτρα απαγόρευσης από τον SSM.

———————————————————————————–

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

https://bit.ly/3AAXWHm

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}