Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από τους δήμους να διεκδικηθεί η μείωση των αντικειμενικών αξιών

 02/03/2024    09 : 40 : 19
ακινητα
60 / 100

Την μαζική ανταπόκριση των Δήμων όλης της χώρας στην ευκαιρία που τους δίνει το υπουργείο Οικονομικών να εισηγηθούν τη μείωση των υπέρμετρα αυξημένων αντικειμενικών αξιών ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η-1-2022 σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.), με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) Δημήτρη Παπαστεργίου και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί έμπρακτα “στο πλευρό των πολιτών που αδικούνται!”
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. Στράτος Παραδιάς και ο γενικός γραμματέας Τάσος Βάππας, επισημαίνουν τα εξής, στην επιστολή τους,:

“Με το άρθρο 34 του φορολογικού νομοσχεδίου που ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταΐκούρας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 21.11.2022, προβλέπεται ότι οι δήμοι της χώρας δύνανται από 1η.12.2022 έως και 31η.12.2022 να υποβάλουν την «γνώμη» που προβλέπεται στο 7ο εδάφιο της παρ. 1Α του άρθρου 41 του ν. 1249/1982 (Α΄ 43) για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας που θεωρούν ότι έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, στη βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μαζί με κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο, που ανάγεται στο χρονικό διάστημα του έτους 2020, όπως ορίζεται με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ 8843 ΕΞ 2020 (Β΄ 130). Η Επιτροπή του ΥΠΟΙΚ, θα εξετάσει τις «γνώμες» των δήμων και θα εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας, ο δε Υπουργός αν συμφωνεί, μπορεί να αποφασίσει την επανάληψη της διαδικασίας επανεκτίμησης των αξιών των περιοχών αυτών.

Οι Δήμοι της χώρας είχαν κληθεί και το 2021 να καταθέσουν την προβλεπόμενη «γνώμη» τους επί των τιμών ζώνης των περιοχών τους στο Υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται όμως ότι μόνον το 10% εξ αυτών είχε ανταποκριθεί. Στη συνέχεια, το ΥΠΟΙΚ σε μεγάλο αριθμό ζωνών, ιδιαίτερα στην Αττική και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, καθόρισε σημαντικά αυξημένες τιμές ζώνης, που δεν δικαιολογούνταν από την ύπαρξη ελαχίστων δικαιοπραξιών με υψηλά τιμήματα. Συγκεκριμένα στις 140 ζώνες του Δήμου Αθηναίων, η μέση αύξηση των τιμών τους ήταν 45%, σε 30 δε περίπου ζώνες αυξήθηκαν πάνω από 45%, και έως και 94,74 %! Αυτό, σε συνδυασμό και με το ότι με το νέο ΕΝΦΙΑ πολλαπλασιάστηκε απαράδεκτα το φορολογικό βάρος επί των ιδιοκτητών ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 400 χιλ. ευρώ, ακόμη και αν τους ανήκει ένα μικρό ποσοστό εξ αδιαιρέτου, είχε ως αποτέλεσμα τις εντονότατες διαμαρτυρίες σημαντικού αριθμού πολιτών, γεγονός που κινητοποίησε πολλούς δήμους να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν να επανέλθει η δυνατότητα διατύπωσης γνώμης και η δρομολόγηση της επανεξέτασης των μεγάλων αυξήσεων του 2022.

Κύριε Πρόεδρε, κε Δήμαρχε, η εξέλιξη αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για τις δημοτικές αρχές της χώρας, να δείξουν έμπρακτα στους πολίτες ότι είναι στο πλευρό τους, στις σημερινές δύσκολες για όλους περιστάσεις! Στοιχεία για τις πραγματικές αξίες των ακινήτων υπάρχουν διαθέσιμα στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων του ΥΠΟΙΚ (https://www.minfin.gr/web/a-t-epaa/metroo-axion-metabibaseon-akineton), και στο Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής και σε αρκετούς κατά τόπο Συλλόγους Μεσιτών. Αρκεί οι Δημοτικές Αρχές να μην αδιαφορήσουν, αλλά να πράξουν το καθήκον τους προς τους δημότες τους που αδικήθηκαν από υπερβολικές αυξήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε παράλογη αύξηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων!

Αναμένοντας την θετική ανταπόκρισή σας!”

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}