Η Ουγγαρία έκανε την αρχή: Δεν δίνουμε άλλα λεφτά για την Ουκρανία!

 19/07/2024    06 : 49 : 49
Ουγγαρια
70 / 100

Orban: Να μας πουν που πήγαν τα 70 δις που δώσαμε για την Ουκρανία

Η Ουγγαρία …κάνει την αρχή και διαχωρίζει την θέση της από την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orban, σε μια προσπάθεια να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις Βρυξέλλες για τα ανοιχτά διμερή θέματα, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει άλλα χρήματα στο Κίεβο.

Σε δηλώσεις του ο Orban υποστήριξε ότι η Ουγγαρία απορρίπτει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει περισσότερα χρήματα για την χρηματοδότηση του αυξημένου κόστους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Χρήματα τέλος

«Ένα πράγμα, είναι ξεκάθαρο…Εμείς οι Ούγγροι δεν θα δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία μέχρι να μας πουν που πήγαν τα προηγούμενα κεφάλαια αξίας περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ που τους δώσαμε» υποστήριξε ο Orban, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι «εντελώς γελοίο και παράλογο» να συνεισφέρουμε περισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ενός δανείου, από οποίο δεν έχουμε λάβει ακόμα τα κεφάλαια που δικαιούμαστε να λάβουμε.

Οι δηλώσεις αυτές του Orban έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία, όπως και η Πολωνία, είναι τα μοναδικά κράτη που δεν έχουν λάβει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ λόγω των διαφωνιών που έχουν με την Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου.

Μακροχρόνιος αγώνας

Χθες Πέμπτη 29/6 οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν ότι θα αναλάβουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας, με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky να τους καλεί να αρχίσουν αμέσως τις διαβουλεύσεις για ένα νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν έχει δεσμευτεί ότι θα προσφέρει βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για το διάστημα 2024 – 2027.

Ωστόσο, ο Orban υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα τα κράτη – μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν αυτά τα οικονομικά σχέδια, επισημαίνοντας ότι πρόκειται να αρχίσει ένας μακροχρόνιος αγώνας.

Orban1 940x450 1

Διαρκής αντιπαράθεση

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουγγαρία στέκεται απέναντι στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο, υπήρχαν πληροφορίες ότι η Ουγγαρία θα μπλοκάρει τη χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την αγορά όπλων για την Ουκρανία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF).

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ ενέκρινε στις 5 Μαΐου την κοινή αγορά από τις χώρες της ΕΕ πυρομαχικών και πυραύλων πυροβολικού για την Ουκρανία αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η οικονομική βοήθεια, η οποία εγκρίθηκε, θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να εφοδιαστούν με οβίδες πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών και ρουκέτες.

Μία ημέρα πριν από την απόφαση του συμβουλίου, η Ουκρανική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς (NACC) συμπεριέλαβε την ουγγρική τράπεζα OTP Bank στη λίστα των διεθνών χορηγών πολέμου.

Η απόφαση αυτή δικαιολογήθηκε από τη θέση της διοίκησης της τράπεζας για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία και την de facto αναγνώριση των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Donetsk και του Lugansk.

Ουγγαρία: Σκανδαλώδης απόφαση

Ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Péter Szijjártó ξεκαθάρισε ότι έως ότου η Ουκρανία ανακαλέσει την απόφασή της, η ουγγρική κυβέρνηση θα πιέζει σκληρά ώστε να μην επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, που θα απαιτούσαν περαιτέρω θυσίες.

«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει θέσει την OTP, η οποία δεν παραβιάζει κανένα νόμο, στη λίστα των διεθνών χορηγών του πολέμου», είπε ο Szijjártó.

Οι σχέσεις με το Κίεβο δεν είναι καλές εδώ και καιρό και πριν την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας, λόγω της καταπίεσης – όπως καταγγέλλει η Βουδαπέστη – της ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η απόφαση της Ουγγαρίας να μην στείλει όπλα στην Ουκρανία και η προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία έχουν εξοργίσει το Κίεβο και μια σειρά δυτικών κυβερνήσεων.

Τον περασμένο μήνα, ο Tamás Menczer, υφυπουργός διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΝΑΤΟ έως ότου αποκατασταθούν τα δικαιώματα της ουγγρικής κοινότητας από το Κίεβο.

Η επίθεση της Ουκρανίας …στο ΝΑΤΟ

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να ανατινάξει έναν ζωτικής σημασίας ρωσικό αγωγό που προμήθευε πετρέλαιο στη Βουδαπέστη προκειμένου να ακρωτηριάσει τη βιομηχανία της Ουγγαρίας, σύμφωνα με έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν.

Η είδηση αντιμετωπίστηκε με σοκ στην Ουγγαρία, με έναν αναλυτή ασφαλείας να λέει ότι ισοδυναμεί με επίθεση στην Ουγγαρία, και ως εκ τούτου επίθεση στο ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για επίθεση στην Ουγγαρία και συνεπώς στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», δήλωσε ο Ούγγρος ειδικός σε θέματα πολιτικής ασφαλείας György Nógrádi στην εφημερίδα Magyar Nemzet.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}