Η οικονομική “καταιγίδα” είναι εδώ: Έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων και «φρένο» στη στήριξη των νοικοκυριών

 15/07/2024    06 : 05 : 56
εφσυν 4
71 / 100

Η οικονομική “καταιγίδα” είναι εδώ: Η Λαγκάρντ προανήγγειλε νέα αύξηση στα επιτόκια και ζήτησε «φρένο» στην στήριξη των νοικοκυριών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, άρα το κόστος δανεισμού, παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να “επιβραδυνθεί σημαντικά”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να περιορίσουν την πολιτική στήριξης των νοικοκυριών.

“Αναμένουμε ότι θα αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να θωρακιστούμε απέναντι στον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό”, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

λαγκαρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ

Ωστόσο σημείωσε ότι μέχρι τώρα είναι ιδιαίτερα διευρυμένη η στήριξη των εθνικών κυβερνήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Είναι απαραίτητο αυτή η δημοσιονομική στήριξη που χρησιμοποιείται για τα νοικοκυριά για προστασία από τις υψηλότερες τιμές να είναι προσωρινή και στοχευμένη. Αυτό ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων και έτσι κάνει πιο εύκολο το έργο της νομισματικής πολιτικής», εννοώντας ότι η πολιτική στήριξης ενδεχομένως να υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να περιορίσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι επενδυτές στις αγορές κεφαλαίων ποντάρουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ακόμα μία μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (+0,75%) τον Οκτώβριο, ενώ το βασικό της επιτόκιο που βρίσκεται σήμερα στο +0,75% θα έχει ξεπεράσει το 2% έως το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες κινήσεις της ευρωτράπεζας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα εκτιναχθεί στο 9,7% σε ετήσια βάση σημειώνοντας ακόμα ένα ιστορικό υψηλό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις επιδοτήσεις στα τρόφιμα και στην ενέργεια.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}