Η νέα τραπεζική κρίση και το πείραμα…της γάτας!

 15/07/2024    08 : 32 : 00
bank
68 / 100

Η νέα τραπεζική κρίση και το πείραμα…της γάτας!

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Γνωρίζουμε ότι πολλοί αναγνώστες πέρασαν το Σαββατοκύριακο διερωτώμενοι αν έχουμε μπροστά μας μια νέα διεθνή τραπεζική κρίση, ανάλογη του 2008.

Για να σας απαντήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, αντιγράφουμε verbatim, που λέει κι ο λαός του… λονδρέζικου City, μέρος από άρθρο της Megan Green στους Financial Times, με τίτλο «Το διεθνές τραπεζικό σύστημα μέσα στο κουτί του Schrödinger»:

«Το περίφημο πείραμα σκέψης της κβαντομηχανικής υποστηρίζει ότι εάν μια γάτα είναι σφραγισμένη σε ένα κουτί μαζί με μια θανατηφόρα ουσία, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι ακόμα ζωντανή, μέχρι να ανοίξουμε το εν λόγω κουτί. Στο μεταξύ, είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή. Έτσι συμβαίνει και με τις τράπεζες σήμερα: δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η περασμένη εβδομάδα ήταν μια σειρά από ιδιοσυγκρασιακά ζητήματα που μπορούν να περιοριστούν ή η έναρξη μιας τραπεζικής κρίσης τύπου 2008. Αυτή τη στιγμή είναι και τα δύο».

Mε πολύ πιο πεζά λόγια, εμείς θα συμπληρώσουμε πως η κρίση εμπιστοσύνης που έχει ξεσπάσει στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι πολύ σοβαρή. Όταν οι μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ τρέχουν να ζητήσουν εγγύηση όλων των καταθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους, από τις ομοσπονδιακές αρχές για τα επόμενα δύο χρόνια, και όταν όλοι τρέχουν να κλείσουν όπως όπως το θέμα της Credit Suisse, με λύσεις που απαιτούν και νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού.

Τουλάχιστον μέχρι να δούμε ότι η γάτα της κας Green είναι ζωντανή, κάτι που ίσως απαιτήσει χρόνο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Η αναταραχή έχει και παρενέργειες. Ξανάφερε στο προσκήνιο το θέμα του «ποιος πληρώνει τον βαρκάρη», όταν οι διοικήσεις των τραπεζών παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα από ό,τι θα έπρεπε.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν αμέσως ξεφύτρωσαν θέματα για τον τρόπο και το ύψος των απολαβών στα τραπεζικά στελέχη, όχι σε κάποιο… Ριζοσπάστη του εξωτερικού αλλά σε εκδόσεις «ταγμένες» στην καπιταλιστική ιδέα, όπως οι Financial Times.

Πέρα από αυτό, όμως, όσο αποδεικνύεται ότι ακόμη και μεσαίες τράπεζες μπορεί να είναι “too big to fail”, όπως συνέβη με την SVB, τόσο θα αυξάνουν και οι πιέσεις για νέες ρυθμίσεις και κανονισμούς, τόσο θα μειώνονται και οι προοπτικές υψηλής κερδοφορίας.

Όσο περισσότερο κρατήσει η αναταραχή, όσο περισσότερο εμπλακούν οι «αρμόδιες αρχές», τόσο εντονότερο θα είναι και το repricing του κλάδου διεθνώς.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπου η σύνθεση των κεφαλαίων και τα business models είναι εύθραυστα, δεν αποκλείονται σοβαροί κραδασμοί.

ΥΦΕΣΗ: Ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι στη διεθνή αγορά έχουν εμφανιστεί φόβοι που ξεκινούν από την «πιστωτική στένωση», επί το αγγλοσαξονικότερο “credit crunch”, φτάνοντας ως τον στασιμοπληθωρισμό και την ύφεση. Διαλέγει κανείς όποια εκδοχή του φόβου προτιμά.

Όπως αναφέραμε πάντως και τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να προλάβουν μια νέα εκτεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες δεν αποκλείεται να προσφέρουν άπλετη ρευστότητα, ακόμη και να διακόψουν τις αυξήσεις επιτοκίων. Πριν καταφέρουν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Κι αν τα πράγματα πάνε στραβά, θα φταίνε βεβαίως πρώτα «οι τραπεζίτες». Παρότι είναι πλέον γνωστό ότι και οι κεντρικοί τραπεζίτες καθυστέρησαν απελπιστικά να αποδεχθούν ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν «προσωρινός», με αποτέλεσμα να κάνουν μετά πολύ απότομες αυξήσεις επιτοκίων.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}