Η νέα κρίση έρχεται: Κακά μαντάτα από την αγορά ακινήτων

 25/06/2024    08 : 57 : 53
ακινητα1
68 / 100

Η έκθεση Weil European Distress Index αποκαλύπτει ότι τα υψηλότερα επιτόκια, το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού και η μείωση της ζήτησης εργασιακών χώρων προκαλούν έντονες πιέσεις στην αγορά ακινήτων.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τη δικηγορική εταιρεία Weil, Gotshal & Manges LLP, συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερες από 3.750 εισηγμένες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου.

Το real estate ήταν ο κλάδος της ευρωπαϊκής οικονομίας που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλον κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω της αυξανόμενης πίεσης στη ρευστότητα και της συμπίεσης της κερδοφορίας, όπως αναλύεται στην σχετική έκθεση.

Η ανάλυση, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα από περισσότερες από 3.750 εισηγμένες ευρωπαϊκές εταιρείες, υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακινήτων.

Στα πορίσματα της έκθεσης σημειώνεται ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην περαιτέρω πίσεση στον κλάδο των ακινήτων είναι τα υψηλότερα επιτόκια.

Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, το κόστος δανεισμού αυξάνεται, καθιστώντας ακριβότερη την χρηματοδότηση στον κλάδο.
Αυτό, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, επιβαρύνει την οικονομική υγεία των εταιρειών στο χώρο των ακινήτων.

Επιπλέον, η ζήτηση για εργασιακούς χώρους, και ειδικότερα για γραφεία, έχει σημειώσει σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια. Η στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία μετά την πανδημία και η υιοθέτηση ευέλικτων μορφών εργασίας έχουν μειώση την αναγκαιότητα για κλασσικούς χώρους γραφείων όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Ως αποτέλεσμα η σχετική μείωση της ζήτησης έχει επιβαρύνει εξίσου την αγορά.

Παράλληλα, η έκθεση της Weil European Distress Index χτυπάει το καμπανάκι και για την στρατηγική των μεσιτικών σε ένα περιβάλλον κινδύνων αλλά και ευκαιριών.

Υπογραμμίζει την ανάγκη προσαρμογής των εταιρειών ακινήτων στη μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς και την επανεφεύρεση νέων πηγών κερδοφορίας.

Οι εταιρείες του κλάδου, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης οφείλουν να διερευνήσουν καινοτόμες στρατηγικές για να προσελκύσουν ενοικιαστές και να διευρύνουν τα χαρτοφυλάκια τους για να μετριάσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την τρέχουσα πίεση.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακινήτων, υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για τους πιθανούς επενδυτές.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η προσεκτική αξιολόγηση του ρίσκου που συνδέεται με την εκάστοτε κίνηση στην αγορά, η ευθυγράμμιση με την ευρύτερη στρατηγική και τους στόχους του επενδυτή και φυσικά η παραμετροποίηση της βιωσιμότητας των ακινήτων, ανάλογα με την τοποθεσία και την επιδιωκόμενη χρήση τους.

McKinsey: Πλήγμα 800 δισ. δολαρίων στην αξία των γραφείων από την τηλεργασία

Η εξ’ αποστάσεως εργασία θα μπορούσε να εξανεμίσει 800 δισ. δολάρια της αξίας των κτιρίων γραφείων στις μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey.

Όπως αναφέρει, η στροφή προς την υβριδική εργασία που ξεκίνησε λόγω του Covid, μειώνει τις ανάγκες για χώρους γραφείων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κενών γραφείων να αυξάνεται. Η έκθεση μοντελοποίησε τον αντίκτυπο στις αποτιμήσεις των γραφειακών χώρων σε εννέα πόλεις παγκοσμίως, έως το 2030.

Η εκτίμηση για ζημίες ύψους 800 δισ. δολαρίων στην αποτίμηση της αξίας των γραφείων αποτυπώνει μία μείωση 26% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος η ζημία να διευρυνθεί φτάνοντας έως και 42%, σύμφωνα με την McKinsey.

«Ο αντίκτυπος στην αξία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε η εταιρεία.

Η τάση «θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν τα προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποφασίσουν να μειώσουν ταχύτερα την τιμή των ακινήτων που χρηματοδοτούν ή κατέχουν».

Το μοντέλο της McKinsey αποτελεί μία ένδειξη για το πώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στους χώρους εργασίας στον απόηχο της πανδημίας.

Η στροφή έχει αντίκτυπο επίσης στην αξία των εμπορικών και οικιστικών ακινήτων, καθώς οι νέες συνήθειες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν και ψωνίζουν.

Το ήπιο σενάριο
Με βάση το ήπιο σενάριο της McKinsey, η ζήτηση για χώρους γραφείων θα είναι 13% χαμηλότερη έως τα τέλη της δεκαετίας.

Η δουλειά στο γραφείο είναι κατά 30% χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία και μόνο το 37% των εργαζομένων έχει επιστρέψει στο γραφείο για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Η λιγότερη προσέλευση στα γραφεία ρίχνει τα ενοίκια. Η μεγαλύτερη μείωση έχει καταγραφεί στις αμερικανικές πόλεις, με το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη να εμφανίζουν μείωση 28% και 18% στα ενοίκια αντίστοιχα.

Αντίθετα, σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Μόναχο, η αγορά των χώρων γραφείων εμφανίζεται πιο ανθεκτική.

Μικρότερα γραφεία
Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις νοικιάζουν μικρότερα γραφεία μόλις λήξει το μισθωτήριό τους, για να μειώσουν το κόστος.

«Κάποιοι ενοικιαστές έχουν επιλέξει να μην περιμένουν καν την λήξη του συμβολαίου τους, αλλά πληρώνουν για να αποδεσμευτούν από τις συμφωνίες που έχουν κάνει για την ενοικίαση χώρων», σημειώνει η McKinsey.

Οι κατασκευαστές μπορούν να προσαρμοστούν στη μείωση της ζήτησης για γραφεία και εμπορικούς χώρους μέσω της δημιουργίας υβριδικών κτιρίων, οι υποδομές των οποίων μπορούν να τροποποιηθούν, ώστε να εξυπηρετήσουν διαφορετικές χρήσεις, επισημαίνει η εταιρεία συμβούλων.

Τέτοια σχέδια «θα μπορούσαν να προστατεύουν τους ιδιοκτήτες από αλλαγές στις προτιμήσεις που είναι αδύνατο να προβλεφθούν τώρα», ανέφερε η έκθεση.

Επίσης, «επειδή πλέον οι ενοικιαστές θα μετακινούνται πιο συχνά εντός και εκτός, τα κτίρια μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία εάν μπορούν να προσαρμόζονται πιο εύκολα», καταλήγει.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}