Η νέα αύξηση επιτοκίων σφίγγει κι άλλο τη θηλιά στους δανειολήπτες

 13/04/2024    02 : 54 : 11
estia 5
74 / 100

 

Αύξηση επιτοκίων: Θηλιά για τους δανειολήπτες, τρελά κέρδη για τις τράπεζες!

el

Τα ίδια και στην Κύπρο!

xaravgi kuprou

Στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων μέσα σε 4 μήνες προχώρησε η ΕΚΤ κατά 0,75% οδηγώντας σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που βλέπουν σχεδόν κάθε μήνα πια την δόση του δανείου τους να αυξάνεται και πλέον σε ετήσια βάση η επιβάρυνση των νοικοκυριών θα είναι με 2,5 περίπου επιπλέον δόσεις.

Συνεχίζεται το σερί των αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως απάντηση στην εκτίναξη του πληθωρισμού ο οποίος κινείται πλέον στην Ευρώπη στο 10%.

Με την αύξηση που ανακοινώθηκε της τάξεως του 0,75% το βασικό επιτόκιο καταθέσεων πλέον διαμορφώνεται στο 1,5% ενώ των δανείων στο 2%.

Για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, με επιτόκιο 3,5% και περίοδο αποπληρωμής 20 χρόνια, η δόση μέχρι σήμερα ήταν περίπου 586 ευρώ. Με την αύξηση του 0,75% η νέα δόση θα είναι πλέον περίπου 625 ευρώ, δηλαδή η μηνιαία επιβάρυνση για τον δανειολήπτη είναι περίπου 40 ευρώ και η ετήσια φθάνει στα 474.

Αντίστοιχα, για ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, με επιτόκιο 3,5% και περίοδο αποπληρωμής 25 χρόνια, η τρέχουσα δόση είναι 760 ευρώ. Με την αύξηση του 0,75%, πλέον η δόση ανεβαίνει στα 818 ευρώ, δηλαδή η μηνιαία επιβάρυνση φθάνει στα 58 ευρώ και η ετήσια σκαρφαλώνει 695.

Τα έξοδα πάνω, όμως οι μισθοί σταθεροί

Σοκαρισμένοι είναι οι δανειολήπτες που μετά από αρκετά χρόνια μηδενικών αυξήσεων στα επιτόκια και σταθερών δόσεων ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο πρόβλημα επιβίωσης. Τώρα η δόση του στεγαστικού τους δανείου αυξήθηκε υπέρμετρα όχι όμως και ο μισθός τους.

Η Αλεξάνδρα είναι 27 ετών, ιδιωτική υπάλληλος μένει με τον σύντροφό της στο ενοίκιο και επιθυμούν διακαώς να αγοράσουν δικό τους σπίτι. Όμως, πλέον, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι νέες αυξήσεις στα επιτόκια πήγαν τα σχέδιά τους πίσω.

Το κοκτέιλ της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης είναι ήδη εκρηκτικό και τώρα και με την αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια τα πράγματα δυσκολεύουν για τους περισσότερους καταναλωτές.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}