Η μάχη της κάψουλας του καφέ

Ο Έλληνας στρέφεται με ραγδαίο ρυθμό στον εσπρέσο και ήδη στην αγορά του καφέ έχουν ξεκινήσει τεκτονικές αλλαγές. Ακόμα και η κατ’ οίκον κατανάλωση αλλάζει, με την κάψουλα να διεκδικεί πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο. Φέτος η αγορά του καφέ στη χώρα μας μόνο στο κομμάτι της λιανικής αναμένεται να «πιάσει» τα 400 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση να παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια στον εσπρέσο, και κυρίως στις κάψουλες, που όπως όλα δείχνουν φέτος θα «πιάσουν» για πρώτη φορά τα 60 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε η NielsenIQ, στο α’ εξάμηνο της χρονιάς η αγορά του καφέ συνολικά αναπτύσσεται με έναν ρυθμό 3,3%, φθάνοντας τα 198,69 εκατ. ευρώ. Σε όγκο η αύξηση είναι 2,6%. Οι μεγαλύτερες υποκατηγορίες σε ζήτηση είναι αυτές του στιγμιαίου καφέ, που αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8% στο α’ εξάμηνο φτάνοντας τα 70,41 εκατ. ευρώ, και του ελληνικού, με αύξηση 0,8% στα 64,86 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο καφές φίλτρου, ο οποίος φέτος υποχώρησε 3,8% στο α’ εξάμηνο στα 20,77 εκατ. ευρώ, και η υποκατηγορία του εσπρέσο, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη (7,9%) φτάνοντας τα 11,96 εκατ. ευρώ σε αλεσμένο ή καρπούς.
Η υποκατηγορία κάψουλες, που μετράται ξεχωριστά, είναι αυτή που συνεχίζει να παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καταδεικνύοντας τη στροφή του καταναλωτικού κοινού στην κατ’ οίκον κατανάλωση προς την κάψουλα εσπρέσο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, στο α’ εξάμηνο φέτος οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο παρουσιάζουν αύξηση 10%, ξεπερνώντας τα 30 εκατ. ευρώ (σ.σ.: 30,67 εκατ. ευρώ από 27,89 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2023). Μάλιστα η αύξηση αυτή συνδέεται άμεσα με τη ζήτηση και όχι με τις ανατιμήσεις που είχαν προηγηθεί κυρίως τις προηγούμενες χρονιές καθότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις σε όγκο κατά 10,4%, προσεγγίζοντας πλέον τους 558 τόνους από περίπου 505 χιλ. στο α’ εξάμηνο του 2023.
«Το 2023 καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών τόσο στο σύνολο της κατηγορίας του καφέ όσο και σε κάθε segment, επηρεάζοντας τη ζήτηση στο σύνολό της. Εξαίρεση αποτελεί το δυναμικό segment των καψουλών, που συνέχισε να αναπτύσσει τον όγκο του παρά την υψηλή τιμή ανά κιλό και το segment του espresso, ενός μικρού σχετικά segment στην αγορά του σούπερ μάρκετ», σχολιάζει η Αλίκη Παπαδάκη, Senior Sales & Engagement στη NielsenIQ. «Σε YTD Ιουνίου 2024, η μέση τιμή της κατηγορίας καταγράφει αύξηση 0,7%, η οποία οδηγείται από το segment του espresso, καθώς οι υπόλοιποι τύποι καφέ καταγράφουν μικρή μείωση και σημαντική τόνωση των όγκων», προσθέτει.
Σε κάθε περίπτωση, η διαρκώς ανοδική τάση της αγοράς του καφέ, που επιβεβαιώνει και την πεποίθηση ότι «ο Ελληνας στα οικονομικά ζόρια θα κόψει τελευταίο τον καφέ», έχει διευρύνει τη μάχη για μεγαλύτερο μερίδιο όχι μόνο στην εκτός σπιτιού αγορά, που εξακολουθεί να παραμένει η μεγαλύτερη (σε τιμές λιανικής υπολογίζεται ότι η επιτόπια κατανάλωση και το take away φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ), αλλά και στην εντός του σπιτιού, ειδικά από τη στιγμή που το παιχνίδι έχει αλλάξει με τη στροφή προς τον εσπρέσο και κυρίως την κάψουλα, που πλέον έχει εξελιχθεί σε υπολογίσιμη δύναμη.
Ειδικά καθώς, σύμφωνα με μέτρηση που είχε διεξάγει η Kάπα Research για λογαριασμό της Ελληνικής Ενωσης Καφέ, περισσότεροι από οχτώ στους δέκα (ποσοστό 84%) πίνουν καφέ σε καθημερινή βάση, σχεδόν επτά στους δέκα καταναλώνουν πάνω από έναν καφέ ημερησίως και περίπου έξι στους δέκα (56%) επιλέγουν να φτιάχνουν τον καφέ τους στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας τους. Σημειωτέον πως οι Ελληνες καταναλώνουν 40.000 τόνους καφέ τον χρόνο!