Η Κύπρος δείχνει το δρόμο: Η Βουλή υποχρεώνει τα δικαστήρια να εξετάζουν το καταχρηστικό χαρακτήρα των δανειακών συμβάσεων

 25/03/2023    06 : 33 : 32
o fileleftheros kuprou
70 / 100

Κύπρος: Μεγάλες ζυμώσεις για τα κόκκινα δάνεια στη Μεγαλόνησο όπως και προς νέα παράταση οδεύει η αναστολή πλειστηριασμών!

Διαβάστε τι γίνεται στη Κύπρο αυτή τη στιγμή:

Νόμος-σταθμός για τους δανειολήπτες: Τα δικαστήρια θα εξετάζουν τον καταχρηστικό χαρακτήρα των συμβάσεων

Στην αλλαγή της νομοθεσίας ώστε τα δικαστήρια να είναι υποχρεωμένα να εξετάζουν τον καταχρηστικό χαρακτήρα των συμβάσεων που συνομολογούνται μεταξύ δύο ή περισσότερων μερών, στις υποθέσεις οι οποίες οδηγούνται ενώπιόν τους, προχώρησε χθες η Ολομέλεια της Βουλής. Η αλλαγή της νομοθεσίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως για τους δανειολήπτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι ή/και την περιουσία τους, λόγω των υπερχρεώσεων που επιβλήθηκαν από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων, με αποτέλεσμα τα δάνειά τους να καταστούν μη εξυπηρετούμενα και να οδηγηθούν στη διαδικασία της εκποίησης.

Σημειώνεται ότι το αρχικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή, περιελάμβανε μόνο μια χαλαρή αναφορά η οποία άφηνε στο δικαστήριο την ευχέρεια να αποφασίσει κατά πόσο θα εξετάζει αυτεπάγγελτα τον καταχρηστικό χαρακτήρα οποιασδήποτε συμβατικής ρήτρας, η οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνεται σε σύμβαση που είναι αντικείμενο υπόθεσης που εκδικάζεται ενώπιόν του.

Ωστόσο, η Επιτροπή Εμπορίου αποφάσισε όπως τροποποιήσει την πιο πάνω πρόνοια, ώστε να μην παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου η εξέταση του καταχρηστικού χαρακτήρα συμβατικής ρήτρας, αλλά το δικαστήριο να υποχρεούται σε κάθε περίπτωση να προβαίνει σε τέτοιου είδους εξέταση.

Σημειώνεται ότι ο νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα. Επισημαίνεται ωστόσο ότι για να τεθεί σε εφαρμογή, απαιτείται η υπογραφή του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος έχει επίσης τη δυνατότητα είτε να τον αναπέμψει πίσω στη Βουλή είτε να καταθέσει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο με τον ισχυρισμό ότι είναι αντισυνταγματικός. Στο πρώτο σενάριο η νομοθεσία θα πρέπει να εξεταστεί ξανά από τη Βουλή, με τον ΠτΔ να διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ στο δεύτερο σενάριο το θέμα ενδέχεται να μπει στον πάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εν τω μεταξύ, η νομοθεσία -η οποία είναι εναρμονιστική με σχετική οδηγία της ΕΕ- περιλαμβάνει και άλλες πρόνοιες, οι οποίες στοχεύουν στο να επιφέρουν περισσότερη διαφάνεια στις διαδικτυακές αγορές με την επιβολή στους εμπορευόμενους πρόσθετων υποχρεώσεων ενημέρωσης. Παράλληλα, ρυθμίζεται η απαγόρευση συγκεκριμένων παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών και εισάγονται αποτελεσματικότερες και πιο πρακτικές κυρώσεις για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής των κανόνων προστασίας σε σχέση με τους καταναλωτές.

Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο της μελέτης του νομοσχεδίου η Επιτροπή Εμπορίου έκρινε σκόπιμο όπως επιφέρει στο κείμενο επιπρόσθετες τροποποιήσεις, με σκοπό τη διασαφήνιση ορισμένων προνοιών του, καθώς και τη βελτίωσή του από νομοτεχνικής άποψης.

Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο εξετάστηκε σε τέσσερις συνεδρίες της Επιτροπής Εμπορίου, στις οποίες κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, της Νομικής Υπηρεσίας, της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, του ΚΕΒΕ και της ΠΟΒΕΚ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Προς νέο πάγωμα εκποιήσεων – Πρόταση για παράταση

Έχοντας ως σημαία την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (που θεώρησε συμβατή με το σύνταγμα προηγούμενη στοχευμένη και προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων) και προτάσσοντας τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκάλεσαν η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αντιπολίτευση επιδιώκει να συνεχίσει να κρατά στο ψυγείο τις εκποιήσεις. Τέλος του μήνα εκπνέει η αναστολή του νόμου περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, η οποία είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο. Χθες, ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι κατέθεσαν πρόταση νόμου, με την οποία προτείνουν όπως η αναστολή της διαδικασίας εκποιήσεων συνεχιστεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2023.

Οι εισηγητές υποστηρίζουν πως πρόκειται για στοχευμένο πάγωμα της διαδικασίας των εκποιήσεων. Όπως και σήμερα, θα προστατεύονται από τον νόμο η κύρια κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ., η επαγγελματική στέγη του δανειολήπτη με ετήσιο κύκλο εργασιών τις €750 χιλ. και τα αγροτεμάχια αξίας μέχρι €100 χιλ. Αξίζει να σημειωθεί πως, πέραν των εξωγενών παραγόντων που επικαλούνται οι εισηγητές, υποστηρίζουν πως άλλος ένας λόγος που τους οδήγησε στην κατάθεση της πρότασης είναι η μη εφαρμογή του σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης».

Σύμφωνα με τους βουλευτές Αντρέα Καυκαλιά του ΑΚΕΛ, Σωτήρη Ιωάννου του ΕΛΑΜ, Ηλία Μυριάνθους της ΕΔΕΚ, Αλέκο Τρυφωνίδη της ΔΗΠΑ και Σταύρο Παπαδούρη των Οικολόγων, οι οποίοι υπογράφουν την πρόταση νόμου, το σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» δεν αναμένεται να εφαρμοστεί εντός του 2022, για αυτό θα πρέπει να ανασταλούν για περίοδο άλλων τριών μηνών οι εκποιήσεις, για να προστατευθούν οι δανειολήπτες. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση νόμου εξασφαλίζει πλειοψηφία, καθώς αναμένεται να την στηρίξει και το ΔΗΚΟ.

Η πρόταση νόμου θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με στόχο να οδηγηθεί στις 27 του μήνα στην Ολομέλεια. Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός από τη νέα προσπάθεια της αντιπολίτευσης να παρατείνει το πάγωμα των εκποιήσεων. Να σημειωθεί πως λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου, τα χέρια της κυβέρνησης μοιάζουν δεμένα. Το μόνο που μπορεί να πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι να αναπέμψει τον νόμο στη Βουλή, όπως έπραξε και το περασμένο καλοκαίρι. Μάλλον δεν θα προχωρήσει σε αναφορά της νομοθεσίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς είναι πολύ πιθανό αυτή να απορριφθεί.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα χρησιμοποιήσουν τις εκποιήσεις για να ασκήσουν πίεση σε σχέση με το Δικαστήριο των Εκποιήσεων. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, στη Βουλή, η Νομική Υπηρεσία χαρακτήρισε ως αντισυνταγματική την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, στην οποία ουσιαστικά αποτυπώνεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που είχε αποσυρθεί τελικά.

Στο μεταξύ, πρόταση νόμου με την οποία τροποποιείται ο νόμος περί Μεταβιβάσεως κατάθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. Με την πρόταση, προτείνεται όπως μαζί με την ειδοποίηση που αποστέλλεται από τον ενυπόθηκο δανειστή, σε περίπτωση υπερημερίας ή απαίτησης για πληρωμής ενυπόθηκου χρέους, να προωθείται και τυποποιημένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες, εγγυητές και παρόχους εξασφάλισης. Σύμφωνα με τον εισηγητή, η συγκεκριμένη πληροφόρηση θα ενισχύσει τη διαφάνεια σε σχέση με τις απαιτήσεις των τραπεζών, θα περιορίσει τα προβλήματα, την υποβολή ενστάσεων και τις καθυστερήσεις, ενώ θα διευκολύνει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης ή ρύθμισης δανείων.

Ελευθερία Παϊζάνου

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}