Η κοροϊδία της αύξησης του κατώτατου μισθού

 14/04/2024    05 : 28 : 53
φτωχεια
68 / 100

Πανηγυρίζουν από το Σάββατο τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού που από σήμερα τέθηκε σε ισχύ.

Μάλιστα, είναι τόσο ξεδιάντροποι που ενώ ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στο ασύλληπτο ποσό των 780 ευρώ τον μήνα μικτά, ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθούν να μας το παρουσιάσουν ως μια μεγάλη «ανάσα» για τους εργαζόμενους.

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Και αυτό διότι ο διαρκής πληθωρισμός, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και, φυσικά, η τεράστια αύξηση των επιτοκίων, το καθένα από αυτά για διαφορετικούς λόγους, «εξαφανίζουν» ακόμη και αυτήν την πενιχρή αύξηση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι η ίδια η αύξηση του κατώτατου μισθού οδηγεί εξίσου σε έναν μισθό πείνας. Συγκεκριμένα, ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα… 780 ευρώ μικτά! Αυτό σημαίνει ότι ο καθαρός μηνιαίος μισθός πηγαίνει στα 667 ευρώ τον μήνα! Ακόμη κι αν επιμερίσουμε μηνιαίως τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας ο κατώτατος μισθός φτάνει μόλις τα 778 ευρώ το μήνα. Το κυβερνητικό αφήγημα, που το παρουσιάζει με απόλυτη ακρίβεια το ΑΠΕ, κάνει λόγο για σωρευτική αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 έως και σήμερα κατά 20% (από 650 ευρώ μικτά).

Όμως, αν δούμε την πραγματικότητα, η αύξηση αυτή παραμένει να είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες των νοικοκυριών και των εργαζομένων, που εξακολουθούν να βλέπουν το 70% του εισοδήματός τους να πηγαίνει στην πληρωμή του ενοικίου, των φόρων και των λογαριασμών!

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει. Παρά την ονομαστική επιβράδυνση, τα είδη πρώτης ανάγκης και οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται διαρκώς. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα της Nielsen οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης. Να σημειωθεί πως είχαμε αυξήσεις ύψους 14,9% στον δείκτη τιμών παραγωγού της βιομηχανίας τροφίμων τον Φεβρουάριο. Το γεγονός αυτό δείχνει πως η αύξηση του ονομαστικού μισθού έχει ήδη αναιρεθεί από την αύξηση που υπάρχει μόνο στα τρόφιμα!

Τέλος, οι σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια, που σύμφωνα με στελέχη της ΕΚΤ θα συνεχιστούν κι άλλο, θα έχουν ως πρόσθετο αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των δόσεων των δανείων που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Έτσι, το ιδιωτικό τους χρέος θα αυξηθεί έτι περαιτέρω.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}