Η Κίνα εγκαταλείπει το δολάριο γιατί οι ΗΠΑ είναι υπερχρεωμένες

 02/12/2023    07 : 56 : 15
γουαν δολαριο
69 / 100

Στο πλαίσιο ενός ολοένα και εντεινόμενου νομισματικού πολέμου που αμφισβητεί πλέον την κυριαρχία των ΗΠΑ αλλά και του δολαρίου ως «βασιλιά» των αποθεματικών νομισμάτων, οι δύο μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων στον κόσμο, η Ιαπωνία και η Κίνα, συνέχισαν να μειώνουν την τοποθέτησή τους στο αμερικανικό χρέος τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 ενώ την εν λόγω τάση αποεπένδυσης ακολούθησαν και άλλες χώρες.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ιαπωνίας σε δολάρια μειώθηκαν κατά 224,5 δισ. δολάρια συγκεκριμένα, ενώ τα διαθέσιμα της Κίνας μειώθηκαν κατά 173,2 δισ. δολάρια στα 867,1 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010, την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αλλαγές στις τοποθετήσεις της Κίνας όσον αφορά το χρέος των ΗΠΑ ήταν ένα θέμα μεγάλης ανησυχίας, στις διεθνείς αγορές και προκαλούσε σημαντικούς κλυδωνισμούς ενώ συνδεόταν με την εκάστοτε κατάσταση των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι λόγοι πίσω από την πρόσφατη απομείωση της τοποθέτησης σε χρέος των ΗΠΑ από την Κίνα είναι κυρίως οικονομικοί, καθώς τα προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ και οι αλλαγές στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις έχουν αυξήσει την ανάγκη εκ μέρους της Κίνας να επιδιώξει τη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών ΜΜΕ το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2023.

Στη σημερινή συγκυρία, παρότι η Κίνα έχει μειώσει την τοποθέτησή της στο αμερικανικό χρέος παρόλο τα αμερικανικά ομόλογα παραμένουν σημαντικό μέρος των κινεζικών συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων εκτός ΗΠΑ στον κόσμο, επειδή το δολάριο ΗΠΑ παραμένει ακόμη το κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο όσον αφορά τον διακανονισμό των εμπορικών συναλλαγών και ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Εξάλλου, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει την υψηλότερη και πιο σταθερή πιστοληπτική ικανότητα στην τρέχουσ συγκυρία.
Αλλά στις μέρες μας αυτοί οι παράγοντες αλλάζουν.
Κατ’ αρχάς, το μέγεθος του χρέους των ΗΠΑ συνεχίζει να αγγίζει νέα υψηλά, αυξάνοντας την πιθανότητα χρεοκοπίας.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εξαντλήσει την ικανότητά του να καλύπτει τις δημοσιονομικές ανάγκες κάποια στιγμή μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, εκτός εάν αυξηθεί ή ανασταλεί το τρέχον ανώτατο όριο δανεισμού των 31,49 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η δικομματική αντιπαράθεση εξακολουθεί να φαίνεται να εμποδίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ορίου χρέους.
Εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί εγκαίρως, οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια καταστροφική χρεοκοπία που θα ήταν δυνατόν ακόμη και να μετατραπεί σε παγκόσμια οικονομική κρίση.

Δεύτερον, η νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει επίσης υπονομεύσει την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια σε κάποιο βαθμό.
Αφότου το αθρόο τύπωμα δολαρίων εκ μέρους της της Fed οδήγησε σε εκτίναξη του πληθωρισμού, υιοθέτησε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το κόστος των τοκοχρεωλυσίων για την εξυπηρέτηση του χρέους αυξάνεται ραγδαία, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης της αμερικανικής αγοράς ομολόγων υψηλής απόδοσης.

Τρίτον, η Κίνα έχει τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα εκπεφρασμένα σε δολάρια, τα οποία έφτασαν τα 3,18 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος (SAFE).
Τα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε δολάρια αποτελούν σημαντικό μέρος των συναλλαγματικό αποθεματικών.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}