Η Ισπανία μηδενίζει τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια

 30/01/2023    04 : 58 : 10
ισπανια
65 / 100

Η συγκυβέρνηση σοσιαλιστών και Αριστεράς στην Ισπανία ανακοίνωσε την Τρίτη (28/12) την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να εξισορροπήσει εν μέρει την εκτόξευση των τιμών, καθώς και μια βοήθεια 200 ευρώ στις πιο φτωχές οικογένειες.

Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας νέας σειράς μέτρων αξίας 10 δισεκ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Ισπανία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Με αυτές, το συνολικό κόστος των μέτρων που ελήφθησαν φέτος από την κυβέρνηση, ανέρχεται στα 45 δισεκ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τους Ισπανούς να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για το 2022.

Μηδενικό ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα και δημητριακά στην Ισπανία
Τα νέα μέτρα επικεντρώνονται στα προϊόντα διατροφής, η αύξηση των οποίων μέσα σε έναν χρόνο έφθασε το 15,3% τον Νοέμβριο.

Για τους επόμενους έξι μήνες, «ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης», όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά, πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Ο ΦΠΑ στο μαγειρικό λάδι και στα ζυμαρικά θα μειωθεί από το 10% στο 5%.

Το άλλο μέτρο που εγκρίθηκε σήμερα το πρωί από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς αφορά μια «βοήθεια 200 ευρώ» για τις οικογένειες το ετήσιο εισόδημα των οποίων είναι μικρότερο ή ίσο των 27.000 ευρώ, προκειμένου να «αποζημιωθούν για την αύξηση των τιμών των διατροφικών προϊόντων».

Παρατείνονται τα μέτρα επιδότησης στην Ισπανία
Ο πρωθυπουργός στην Ισπανία ανακοίνωσε επίσης 12μηνη παράταση των επιδοτήσεων για τα ταξίδια των μετακινούμενων με τρένο για να πάνε στη δουλειά τους και όρια στις αυξήσεις των ενοικίων.

Αντίθετα, η επιστροφή 20 λεπτών στο λίτρο καυσίμων, από το οποίο επωφελούνται τώρα οι οδηγοί θα διατηρηθεί, από την 1η Ιανουαρίου, στους «τομείς που έχουν πληγεί πιο πολύ» από τον πληθωρισμό, δηλ. των μεταφορών, της γεωργίας, των ναυτιλιακών εταιριών και της αλιείας, είπε ακόμη ο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ σημείωσε πως η βοήθεια που έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα βοήθησε την Ισπανία να καταγράψει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη φέτος, η οποία είπε θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης για 4,4%.

Η προσπάθεια που κατέβαλε η Ισπανία να δαμάσει τον πληθωρισμό
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η ισπανική κυβέρνηση πολλαπλασίασε τη βοήθεια στην προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό που αυξήθηκε φέτος σε όλη την Ευρώπη.

Αφού έφθασε σε ένα υψηλό 10,8% τον Ιούλιο, το πιο ψηλό επίπεδό του σε 38 χρόνια, ο πληθωρισμός μειώθηκε σταδιακά για να πέσει στο 6,8% τον Νοέμβριο.

Όμως η μείωση αυτή δεν έχει ‘αγγίξει’ ακόμη τον τομέα των διατροφικών προϊόντων, οι τιμές των οποίων εξακολουθούν να αυξάνονται.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}