Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεσκέπασε διεθνές κύκλωμα με πλοκάμια σε Ελλάδα και Κύπρο

 18/06/2024    12 : 27 : 01
επιχειρησει admiral
70 / 100

Επιχείρηση Admiral: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποκάλυψε διεθνή φορολογική απάτη ύψους 2,2 δισ. €- Έφοδοι σε 14 χώρες και στην Ελλάδα

H Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές 14 κρατών μελών της ΕΕ, διενήργησε ταυτόχρονες έρευνες για τη μεγαλύτερη διεθνή φορολογική απάτη που εκτιμάται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η δράση αυτή έλαβε χώρα σε Βέλγιο, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Στο πλαίσιο αυτής της εμβληματικής επιχείρησης της EPPO, με το κωδικό όνομα Admiral, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έρευνες στην Τσεχία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2022.

Όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αναλύονται και η έρευνα για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος πίσω από αυτό το σχέδιο συνεχίζεται, όπως ανέφερε η εισαγγελία.

Οι εκτιμώμενες ζημίες που διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της Επιχείρησης Admiral ανέρχονται επί του παρόντος σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. «Έχουν ληφθεί μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μόλις γίνουν γνωστές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Τον Απρίλιο του 2021, η πορτογαλική φορολογική αρχή στην Κοΐμπρα εξέταζε μια εταιρεία που πωλούσε κινητά τηλέφωνα, tablet, ακουστικά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, ως ύποπτη για απάτη μέσω του ΦΠΑ.

Όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2021, οι πορτογαλικές αρχές, ως όφειλαν, ανέφεραν την υπόθεση.

Από εθνικής σκοπιάς, βάσει της διοικητικής έρευνας, οι δηλώσεις τιμολογίων και φορολογίας φάνηκαν να είναι εντάξει. Ωστόσο, οι Πορτογάλοι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς αποφάσισαν να διερευνήσουν περαιτέρω.

Συνεργαζόμενοι διασυνοριακά, οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς, οι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς, οι αναλυτές χρηματοοικονομικής απάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, εκπρόσωποι της Europol και οι εθνικές αρχές επιβολής του νόμου δημιούργησαν σταδιακά συνδέσεις μεταξύ της ύποπτης εταιρείας στην Πορτογαλία και σχεδόν 9.000 άλλων νομικών οντοτήτων και περισσότερων από 600 φυσικών προσώπων σε διάφορες χώρες.

Δεκαοκτώ μήνες μετά τη λήψη της αρχικής έκθεσης, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποκαλύπτει τώρα αυτό που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη φορολογική απάτη, που έχει διερευνηθεί ποτέ στην ΕΕ.

Οι εγκληματικές δραστηριότητες εξαπλώνονται στα 22 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην EPPO, καθώς και στην Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και την Πολωνία, καθώς και τρίτες χώρες, όπως η Αλβανία, η Κίνα, ο Μαυρίκιος, η Σερβία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εμπλοκή ομάδων οργανωμένου εγκλήματος

Πέρα από το μέγεθος των ζημιών, αυτό που κάνει να ξεχωρίζει αυτή την απάτη είναι η εξαιρετική πολυπλοκότητα της αλυσίδας εταιρειών, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Σε αυτή συμμετέχουν εταιρείες που ενεργούν ως φαινομενικά καθαροί προμηθευτές ηλεκτρονικών συσκευών, άλλες που διεκδικούν επιστροφές ΦΠΑ ενώ πωλούν αυτές τις συσκευές ηλεκτρονικά σε μεμονωμένους πελάτες – και στη συνέχεια διοχετεύουν τα έσοδα από αυτές τις πωλήσεις offshore, προτού εξαφανιστούν – μέχρι εταιρείες που ξεπλένουν τα έσοδα από αυτή την εγκληματική δραστηριότητα.

Αυτές οι δράσεις δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη συμμετοχή πολλών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος με υψηλή εξειδίκευση, καθεμία από τις οποίες έχει συγκεκριμένους ρόλους στο συνολικό σύστημα, αναφέρει η εισαγγελία. «Δουλεύοντας διακρατικά, σχεδόν με βιομηχανική λογική, εδώ και χρόνια αποφεύγουν τον εντοπισμό».

Με βάση την πιο πρόσφατη εκτίμηση της Europol, η απάτη τύπου «carousel» του ΦΠΑ ή η ενδοκοινοτική απάτη του Missing Trader (MTIC), είναι το πιο επικερδές έγκλημα στην ΕΕ, με περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε φορολογικές ζημίες στα κράτη μέλη, αναφέρει η αρμόδια αρχή.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}