Η ΕΤΑΔ βγάζει στο σφυρί το ακίνητο της Κεραμικής στο Μαρούσι!

Σε διαδικασία πώλησης έναντι 3,33 εκατ. ευρώ βάζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) το ακίνητο της Κεραμικής επί της Λεωφ. Κηφισιάς 407 στο Μαρούσι, παρά την εκπεφρασμένη θέση του Δήμου Αμαρουσίου και ειδικότερα των διοικήσεων Γιώργου Πατούλη και Θεόδωρου Αμπατζόγλου να περιέλθει στον Δήμο.
Η τελευταία εξέλιξη πριν από την «βόμβα» του ΕΤΑΔ γύρω από την Κεραμική σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 όταν ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, σε συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, είχε ζητήσει να περιέλθει η διαχείριση του ακινήτου στον Δήμο με τον χαρακτηρισμό του ως «διατηρητέο», προκειμένου να διαμορφωθεί σε ιστορικό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς για το Μαρούσι, με την μακραίωνη παράδοσή του στην κεραμική τέχνη.
Σύμφωνα με τον ΕΤΑΔ, η πώληση θα γίνει με ηλεκτρονικό ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό στο www.e-publicrealestate.gr την Δευτέρα 20 Μαϊου για το ιστορικό ακίνητο, το οποίο περιλαμβάνει 3.180 τ.μ. οικοπέδου και 1.987 τ.μ. κτηρίων, για τα οποία καταβάλει μερικό μίσθωμα ο Συνεταιρισμός Αγγειοπλαστών και Κεραμιστών Αμαρουσίου, ο οποίος στεγάζεται στον χώρο από την δεκαετία του ’70, ο οποίος, ωστόσο, με την υπ’ αριθ. 477/2014 αμετάκλητη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, υποχρεούται να αποδώσει τη χρήση του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο.
«Επισημαίνεται ότι τα ίδια δικαιώματα που έχει σήμερα η ΕΤΑΔ εκ της ανωτέρω αποφάσεως, θα έχει – εκχωρούμενα από την ΕΤΑΔ – και ο αγοραστής του ακινήτου», αναφέρει το τεύχος του διαγωνισμού, όπου ορίζονται ως επιτρεπόμενες χρήσεις ο Χώρος Πολιτιστικών Λειτουργιών και Κέντρο Κεραμικής Τέχνης και η Γενική Κατοικία. Ουσιαστικά, ο αγοραστής θα έχει την δυνατότητα ή την επιλογή να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου ή όχι, ενώ ως προς το σκέλος της απόδοσης του μισθώματος από τον υφιστάμενο χρήστη, όπως επισημαίνεται στην προκήρυξη, «τα έως τότε δεδουλευμένα μισθώματα – επιδικασθέντα ή μη – θα εισπραχθούν από την ΕΤΑΔ».
Ασφαλώς αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον η αντίδραση του Δήμου Αμαρουσίου και της δημοτικής Αρχής του Θεόδωρου Αμπατζόγλου.