Η επισιτιστική κρίση διογκώνεται: Η μεγαλύτερη έλλειψη ρυζιού των τελευταίων 20 ετών!!

 24/02/2024    06 : 03 : 43
ρυζι
69 / 100

Η επισιτιστική κρίση διογκώνεται: Από την Κίνα έως τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή ρυζιού μειώνεται ενώ οι τιμές ανεβαίνουν για πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε Ασία-Ειρηνικό, όπου καταναλώνεται το 90% του παγκόσμιου ρυζιού.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η παγκόσμια αγορά ρυζιού πρόκειται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη έλλειψη των τελευταίων δύο δεκαετιών το 2023, σύμφωνα με τη Fitch Solutions.

Και μία έλλειψη αυτού του μεγέθους για ένα από τα πιο καλλιεργούμενα σιτηρά στον κόσμο θα βλάψει τους μεγάλους εισαγωγείς, είπαν αναλυτές στο CNBC.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πιο εμφανής αντίκτυπος του παγκόσμιου ελλείμματος ρυζιού ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι πιο υψηλές τιμές δεκαετίας για το ρύζι», δήλωσε ο Charles Hart, αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions.

Οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά μέχρι το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Solutions Country Risk & Industry Research.

Η τιμή του ρυζιού ήταν κατά μέσο όρο 17,30 δολάρια/cwt φέτος και θα μειωθεί μόνο στα 14,50 δολάρια/cwt το 2024, σύμφωνα με την έκθεση. Το cwt είναι μια μονάδα μέτρησης για ορισμένα προϊόντα όπως το ρύζι.

Το παγκόσμιο έλλειμμα για το 2022-2023 θα ανέλθει σε 8,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την πρόβλεψη της έκθεσης.

Η έλλειψη είναι αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και της κακοκαιρίας σε ρυζοπαραγωγικές οικονομίες όπως η Κίνα και το Πακιστάν.

Το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, εκτάσεις γεωργικών εκτάσεων στη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού στον κόσμο, Κίνα, δέχτηκαν χτύπημα από έντονες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Οι συσσωρευμένες βροχοπτώσεις στην επαρχία Guangxi και Guangdong της χώρας, τους κύριους κόμβους παραγωγής ρυζιού της Κίνας, ήταν οι δεύτερες υψηλότερες σε τουλάχιστον 20 χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence.

Ομοίως, το Πακιστάν -το οποίο αντιπροσωπεύει το 7,6% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού- είδε την ετήσια παραγωγή να βυθίζεται κατά 31% ετησίως από σοβαρές πλημμύρες πέρυσι, δήλωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), χαρακτηρίζοντας τον αντίκτυπο ως «ακόμη χειρότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}