Η Ελβετική κυβέρνηση ζητά πίσω τα μπόνους των τραπεζιτών της Credit Suisse

 22/07/2024    08 : 14 : 09
credit suisse
70 / 100

Η Ελβετική κυβέρνηση έδωσε οδηγίες στην Credit Suisse να ακυρώσει ή να μειώσει όλες τις πληρωμές των μπόνους για τα ανώτερα επίπεδα της διοίκησης, αλλά και να εξετάσει αν υπάρχει η δυνατότητα να ανακτηθούν αυτά που έχουν ήδη πληρωθεί, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Η τραπεζική νομοθεσία στην Ελβετία προβλέπει ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο μπορεί να επιβάλει επιβάλλει μέτρα που σχετίζονται με τα μπόνους στις συστημικές τράπεζες, σε περίπτωση που αυτές έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από τα Ομοσπονδιακά ταμεία, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση της κυβέρνησης έρχεται μετά τη δημόσια κατακραυγή για τις πληρωμές των μπόνους στην τράπεζα, η οποία αναγκάστηκε να συγχωνευτεί με την αντίπαλη, UBS, αλλά και να διασωθεί με περίπου 260 δισεκατομμύρια Ελβετικά φράγκα (280 δισεκατομμύρια δολάρια) με χρήματα των φορολογουμένων και εγγυήσεις της κυβέρνησης.

Η απόφαση «θα επηρεάσει περίπου 1.000 εργαζομένους, οι οποίοι θα στερηθούν περίπου 50 με 60 εκατομμύρια Ελβετικά φράγκα με αυτά τα μέτρα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι πληρωμές μπόνους έως τα τέλη του 2022 θα ακυρωθούν από το εκτελεστικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα μειωθούν στο μισό για τη διοίκηση πρώτου επιπέδου και κατά 25% για τα μέλη της διοίκησης στα δύο κατώτερα επίπεδα.

Η αλήθεια είναι ότι τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας είχαν ήδη ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης της τράπεζας ότι δε θα λάβουν μπόνους για το 2022.

Η δεξαμενή χρημάτων για την πληρωμή των μπόνους στους περίπου 50.000 εργαζομένους της Ελβετικής τράπεζας είχε ήδη μειωθεί στα 635 εκατομμύρια φράγκα από τα 2,76 δισεκατομμύρια φράγκα πριν από ένα χρόνο, εξ αιτίας της μεγάλης πτώσης της μετοχής της Credit Suisse.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης ότι η Credit Suisse θα πρέπει να απαντήσει στις αρχές για το αν είναι δυνατόν να επιστραφούν τα μπόνους που έχουν ήδη καταβληθεί.

Κατά την πρώτη τους ετήσια συνάντηση πριν από μερικές ημέρες, οι μέτοχοι της Credit Suisse εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις πληρωμές που έλαβαν τα στελέχη της τράπεζας, καθώς και το διοικητικό συμβούλιο, το διάστημα που οδήγησε στην παρ’ ολίγον κατάρρευση της τράπεζας, τη διάσωση και την εξαγορά της.

Οι μέτοχοι της Credit Suisse τελικά ενέκριναν την πληρωμή του διοικητικού συμβουλίου έως την ημέρα της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης, αλλά καταψήφισαν την πληρωμή στα στελέχη της διοίκησης.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}