Η ΕΚΤ μπλόκαρε την μείωση των συναλλαγών με μετρητά στην Ελλάδα!

 30/11/2023    09 : 15 : 49
λεφτα
69 / 100

Ένα από τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για να υπάρξει περιστολή της φοροδιαφυγής και αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού είναι η κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ένα δεύτερο μέτρο που ήθελε να φέρει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και θα συμβάδιζε με αυτό που θα εφαρμόσει στις αγοραπωλησίες ακινήτων είναι η μείωση του ορίου πάνω από το οποίο αν κάποιος είτε επαγγελματίας είτε απλός καταναλωτής θέλει να αγοράσει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία πρέπει να πληρώσει μόνο μέσω της ηλεκτρονικής οδού, δηλαδή με πλαστικό χρήμα ή με απευθείας κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό.

Η ΕΚΤ
Μεταξύ των προτάσεων που είχαν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν και αυτό του ορίου των 300 ευρώ από 500 ευρώ σήμερα. Κάποιοι από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είπαν ότι αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί η φοροδιαφυγή και ότι πρέπει «να το κάνουμε πράξη». Ωστόσο, όλες αυτές οι προτάσεις που έχουν να κάνουν με τη διακίνηση χρήματος έπρεπε να πάρουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

…και το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ο.Τ., η πρόταση για μείωση του ορίου συναλλαγών με μετρητά «σκόνταψε» στην ΕΚΤ η οποία ορθά κοφτά είπε ότι όσο υπάρχουν 500ευρά στην αγορά και συνεχίζουν αυτά να εκτυπώνονται και να βρίσκονται σε κυκλοφορία δεν είναι δυνατόν να πεις σε κάποιον ότι ξέρεις δεν μπορείς να πληρώσεις με μετρητά αλλά με κάρτα. Δηλαδή η ΕΚΤ επισήμανε στην ελληνική πλευρά ότι αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο ουσιαστικά καταργούμε μονομερώς τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες
Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που έκανε το υπουργείο Οικονομικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο όριο, όταν στη γειτονική Ιταλία ή στη Γερμανία το όριο για υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος είναι πολλές χιλιάδες ευρώ παραπάνω από τα 500 ευρώ που ισχύουν στη χώρα μας.

Κατά συνέπεια, όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν καταργεί το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ δεν πρόκειται να μειωθεί και το όριο των συναλλαγών με μετρητά στην Ελλάδα. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι από τη στιγμή που αυτό το όριο καλύπτει τόσο τα τιμολόγια όσο και τις απλές αποδείξεις λιανικής και πλέον αν κάποιος πληρώσει με μετρητά για συναλλαγές μεγαλύτερης αξίας θα επιβαρυνθεί ο επαγγελματίας ή επιχείρηση με πρόστιμο διπλάσιας αξίας της συναλλαγής, αποτελεί ισχυρό κίνητρο να γίνονται οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ή μέσω απευθείας κατάθεσης χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}