Από το ξέσπασμα της χρήσης χρέους ως σήμερα έχει εξαγγελθεί πολλές φορές η αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη “υψηλών” προσώπων.
Τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το θέμα κυριαρχούσε στην ατζέντα και είχαν γίνει εξαγγελίες και προσπάθειες για να μειωθεί ο υπερβολικός αριθμός αστυνομικών στη φύλαξη επίσημων προσώπων. Το ίδιο συνέβη και στην έναρξη της διακυβέρνησης ΝΔ. Τον Ιούλιο του 2019 μια από τις πρώτες αποφάσεις Χρυσοχοΐδη ήταν η απόσπαση 300 αστυνομικών από τη φύλαξη επισήμων σε μάχιμες υπηρεσίες.
Δύο χρόνια μετά, ο ίδιος, με αφορμή την υπόθεση Φουρθιώτη, είπε τα πράγματα με το όνομά τους: «κάθε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθεί να πάρει κόσμο από τα «επίσημα», όπως λέγονται και να τον βάλει σε μάχιμες υπηρεσίες, να βγάλει την αστυνομία στους δρόμους. Ολοι και εγώ πρώτος, επαιρόμαστε τους πρώτους δύο μήνες ότι τα καταφέραμε και μετά γυρνάμε στα ίδια. Γιατί η πίεση της ζήτησης είναι κοινωνικό φαινόμενο και δεν λύνεται με διαταγές» κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Κάτι μας λέει ότι η παραπάνω ομολογία θα είναι επίκαιρη και το 2025…
Υ.Γ: Αν όσα ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γ. Καλλιακμάνης, έχουν βάση, οι αστυνομικοί στη φύλαξη επίσημων προσώπων ανέρχονται σε 7.000 μόνο σε Αττική. Αν το νούμερο ισχύει και η εξαγγελία Μητσοτάκη για επάνοδο σε μάχιμες υπηρεσίες 2.500 αστυνομικών γίνει πράξη, ο αριθμός των απασχολούμενων στα «επίσημα» θα επανέλθει σε επίπεδα λίγο πάνω από αυτά του 2016, σύμφωνα με τα τότε στοιχεία Τόσκα. Πως από τις 3.500 με 4.000 έφθασαν στις 7.000 μέσα σε μόλις επτά χρόνια;