Η βρόμικη κυβερνητική προπαγάνδα

 24/04/2024    09 : 12 : 16
71 / 100

Η βρόμικη κυβερνητική προπαγάνδα

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Χατζηδάκης: «O κατώτατος μισθός ήταν 650 € όταν η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές το 2019 και τώρα ανέβηκε στα 830 €. Ενώ η αύξηση του πληθωρισμού από το 2019 ίσαμε το 2024 είναι σωρευτικά 16,5%, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28%. Αρκετά παραπάνω, δηλαδή, από την αύξηση του πληθωρισμού».

Η αλήθεια: Ο κατώτατος μισθός αφορά τα χαμηλά εισοδήματα – για τα οποία αυτό που μετράει κυρίως είναι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που μόνο από το 2021 έως το 2023 αυξήθηκε σωρευτικά κατά 27,12% (από το 105,57 στο 132,69). Επομένως, η αύξηση του κατώτατου ήταν χαμηλότερη΄- ενώ το να κάνεις πολιτική με τα χρήματα των άλλων (=των ιδιωτών), αντί με τα δικά σου (=του δημοσίου), όπου μπορείς μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν είναι κανένα επίτευγμα.

Χατζηδάκης: «Ο μέσος μισθός, διότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανέβηκε ο κατώτατος, αλλά δεν ανεβαίνει ο μέσος μισθός, ήταν, με βάση τα στοιχεία του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, 1.046 € το 2019 και ανέβηκε στα 1.258 € στο τέλος του 2023. Αρκετά παραπάνω, επίσης, από τον πληθωρισμό».

Η αλήθεια: Με τον γενικό πληθωρισμό στο 16,5% και με την άνοδο του μέσου ονομαστικού μισθού στο 20%, το «αρκετά παραπάνω είναι μόλις 3,5% – ενώ σε σχέση με τα τρόφιμα (σωρευτικά πάνω από 30%) οι εργαζόμενοι χάνουν πάνω από 10% Εκτός αυτού, ο σημαντικότερος δείκτης είναι ο διάμεσος μισθός (=αυτός που εισπράττει πάνω από το 50% των εργαζομένων) – ο οποίος είναι κάτω των 1.000 € (709.712 μισθωτοί λαμβάνουν αμοιβές ίσες ή και μικρότερες από τον κατώτατο μισθό, ενώ 284.134 αμείβονται με κάτω από 500 €).

Χατζηδάκης: «Δεν είμαστε τελευταίοι των τελευταίων, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι».

Η αλήθεια: Στο μέσο μισθό είμαστε πέμπτοι από το τέλος στην ΕΕ, στο κατά κεφαλήν εισόδημα προτελευταίοι, στις αποταμιεύσεις και στις επενδύσεις τελευταίοι – ενώ στο κόστος ζωής, στο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ και στο κόκκινο ιδιωτικό πρώτοι. Έχουμε τη χειρότερη παραγωγικότητα, στο 43% της ΕΕ σε ώρες εργασίας, ένα από τα υψηλότερα εμπορικά ελλείμματα κοκ.

Επί πλέον, καμία άλλη χώρα στον πλανήτη δεν έχει παραδώσει τη φορολογική της Αρχή στους ξένους (ΑΑΔΕ), καμία άλλη χώρα στον πλανήτη δεν έχει μεταφέρει ολόκληρη τη δημόσια περιουσία της σε Υπερταμείο των ξένων, καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν εκδίδει ομόλογα σε αγγλικό δίκαιο, είμαστε δεύτεροι στο υψηλότερο επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στην ΕΕ παρά το αγγλικό δίκαιο κοκ.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}