Η Αρχή Ξεπλύματος να μπει στην Attica Bank
Ο Βουρλιώτης, η Θεά Άρτεμις και τι συνδέει Clayton – Μαραγκουδάκη
Ο Wiseman σας είχε ενημερώσει την προηγούμενη εβδομάδα για τα «μαγαζάκια» που είχε στήσει η κυρία Ειρήνη Μαραγκουδάκη, στο σχόλιο με τίτλο «Πλουτάρχου και Καρνεάδου γωνία».
Αναφέραμε τότε ότι στο γραφείο επί της οδού Πλουτάρχου 11, όπου είχε στηθεί το στρατηγείο της κυρίας Μαραγκουδάκη, στεγάζεται η βρετανική Clayton Euro Risk Limιted, την οποία εκπροσωπεί στη χώρα μας ο κύριος Μιλτιάδης Αποστολίδης, ο οποίος ταυτοχρόνως είναι Chief Executive Officer της Ellington Solutions SA, και μεσίτης στο επάγγελμα.
Προσέξτε τώρα πώς τα κομμάτια του παζλ έρχονται να ταιριάξουν το ένα με το άλλο.
Ιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων Thea Artemis Financial Solutions είναι η εταιρεία Clayton Holdings UK LTD.
Η εταιρεία Θεά Άρτεμις πέρασε, όμως από «σαράντα κύματα» μέχρι να καταλήξει στην Clayton.
*Η εν λόγω εταιρεία δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2017 τότε που ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θόδωρος Πανταλάκης λαμβάνοντας την έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος έκανε την πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 1,3 δισ. ευρώ., τα μισά δηλαδή απ’ όσα (2,6 δισ. ευρώ) είχε σωρεύσει τότε η Τράπεζα.
Τότε το 80% της εταιρείας είχε αγοράσει η Aldridge EDC, μαζί με τα junior bonds της τιτλοποίησης για 70 εκατ. ευρώ.
Η θεά Άρτεμις θα διαχειριζόταν για 7 χρόνια τα κόκκινα δάνεια της τιτλοποίησης.
Από την συναλλαγή αυτή, η Αττικής όχι μόνο δεν «έκαψε» κεφάλαιο, όπως έγινε στη συνέχεια με όλες τις τιτλοποιήσεις που ακολούθησαν οι συστημικές τράπεζες, αλλά κάλυψε το κεφαλαιακό της έλλειμμα των 70 εκατ. ευρώ το οποίο είχε προκύψει από τα stress test.
Aυτή ήταν και η απαρχή για όσα επακολούθησαν, καθώς εντός κακού… μύρια έπονται.
Στη συνέχεια η Aldridge EDC Specialty Finance πούλησε μετοχές σε fund ελεγχόμενα από την Ellington Management Group.
Έτσι, το 2021 η Aldridge διαθέτει το 49% της Θεά Άρτεμις, η Ellington και οι συνεργάτες της το 31% και το 20% ανήκει στην Attica.
Όπως αναφερόταν στην ετήσια οικονομική έκθεση εκείνης της χρονιάς της Attica Βank, η τράπεζα έχει κατατάξει στα προς πώληση στοιχεία ενεργητικού τη συμμετοχή της στη συνδεδεμένη εταιρεία Θεά Άρτεμις, η οποία σχεδιάζονταν να ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021.
Όπως προκύπτει από επίσημες ανακοινώσεις τη συναλλαγή αυτή είχε χρηματοδοτήσει το fund DDM, το οποίο πούλησε στην Elington Capital Management ένα μέρος αρχικά της συμμετοχής του, στο τέλος του 2017.
Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι της αρχικής συμφωνίας.
Ακολούθησαν και άλλες μεταβιβάσεις, από τις οποίες συνολικά το DDM κέρδισε περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Τον Μάιο του 2021 ακολουθεί η τιτλοποίηση ΩΜΕΓΑ για άλλα 1,3 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων.
Σε αυτή ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, με δεσμευτική προσφορά, η Ellington Solutions, η οποία παράλληλα αγόρασε και το 69% της Thea Artemis (20% από την Τράπεζα Αττικής και 49% από την Ellington Sollutions). Aπό τη συναλλαγή αυτή προέκυψε άλλο 1 εκατ. ευρώ κέρδος για την Τράπεζα.
Κρίσιμη λεπτομέρεια το 49% της Θεά Άρτεμις κατέληξε τελικά όχι στην Ellington, αλλά στην ES GINI του Patrick Horrend – κατοίκου των Ην. Αραβικών Εμιράτων – ο οποίος, όμως ήταν μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Ellington Solutions.
To σπουδαιότερο είναι ότι η Τράπεζα Αττικής χορήγησε δάνειο περίπου 60 εκατ. ευρώ στον ίδιο προκειμένου να αγοράσει το 49% της Άρτεμις από το DDM .
H τιτλοποίηση προχώρησε και τα ομόλογα που προέκυψαν από αυτή κατέληξαν τελικώς στην RINOA LTD (μια κυπριακή εταιρεία των 1.000 ευρώ), ιδιοκτησίας ενός φυσικού προσώπου ονόματι Christian Udo Schoning, ενώ κατά το υπόλοιπο μέρος πήγε στο fund Elements Credit Opportunities II.
Ο κύκλος κλείνει τον Μάρτιο του 2022 όταν η ES GINI Investments του Patrick Horend πούλησε τις μετοχές της Άρτεμις στην Clayton Holdings UK LTD.
Αυτά όσον αφορά στην αμαρτωλή, όπως αποδείχθηκε, Θεά Άρτεμις η οποία στήθηκε έκοντας άκοντας για να καλύψει την κεφαλαιακή τρύπα της Αττικής, με νέες όμως αμαρτίες, όπως φαίνεται πλέον καθαρά.
Η ροή του χρήματος και ποιοι κέρδισαν από αυτήν αποτελεί αντικείμενο που θα πρέπει να διερευνήσει ο κ. Χαραλάμπος Βουρλιώτης και η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.
Tώρα η εμπλοκή της Ellington στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής αποτελεί μία «παράπλευρη» αμαρτωλή ιστορία, στην οποία θα αναφερθούμε αύριο, για να μην σας κουράζουμε μέσα στον καύσωνα με καταιγισμό πληροφοριών.