Η αλλοπρόσαλλη πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τα παιχνίδια με το πετρέλαιο…

 22/06/2024    08 : 04 : 21
οικονομια
66 / 100

Αλλοπρόσαλλες στρατηγικές κεντρικών τραπεζών
Ικανοποιημένη από την πορεία ελέγχου των τιμών φέρεται η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά αύξησε για 10η διαδοχική φορά τα επιτόκια του Ευρώ στο 4%.

Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε ξαφνικά και απροσδόκητα πολύ, τα επιτόκια του Γιουάν. Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα Fed αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα σταματήσει -προς το παρόν- τις αυξήσεις επιτοκίων του δολαρίου. Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής ανέβασε αναπάντεχα τα επιτόκια του πέσος στο επιτόκιο – ρεκόρ 118%.

Στον Καναδά, η κεντρική τράπεζα διέκοψε τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά δηλώνει ότι «είναι έτοιμη για μια νέα αύξηση εάν χρειαστεί».

Συμπέρασμα: Ουδείς γνωρίζει πού πάει το ζήτημα της ακρίβειας στον πλανήτη. Όλοι προσπαθούν να στηρίξουν τα νομίσματα που εκπροσωπούν και αδιαφορούν για τις επιπτώσεις των επιλογών τους στην πραγματική οικονομία.

Γκρίζα παιχνίδια με τον μαύρο χρυσό
Για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022, οι διεθνείς αγορές αργού πετρελαίου ξεπέρασαν επισήμως τα 90 δολάρια το βαρέλι. Με απλά λόγια, μέσα σε 3 μήνες οι τιμές στο αργό πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 35%, ανεβάζοντας το κόστος ζωής σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να αναπληρώσει τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου (SPR) που χρησιμοποίησε για να σταθεροποιήσει τις τιμές μετά τη ρωσική εισβολή.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα επαρκούν μόλις για 46 ημέρες. Αν βγει στις αγορές για να αναπληρώσει τα στρατηγικά της αποθέματα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, τότε η συνεργασία Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας μπορεί να οδηγήσει τις τιμές πετρελαίου πάλι στα 100 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}