Η αλητεία των Γερμανών συνεχίζεται: Πιέζουν την ΕΚΤ για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων

Η αλητεία των Γερμανών συνεχίζεται: Πιέζουν την ΕΚΤ για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων
66 / 100

Η Γερμανία με τις πιέσεις της προς την ΕΚΤ θέλει να βουλιάξει για μια ακόμη φορά την οικονομία της Ευρώπης! Γιατί;; Γιατί είναι μοναδική που κερδίζει μέσα από τις κρίσεις χρησιμοποιώντας το παραμύθι τους “ασφαλούς λιμανιού” της ΕΕ !!! Δείτε π.χ. πόσο ευνοήθηκε η γερμανική οικονομία μέσα από τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη με μεγαλύτερο φυσικά θύμα την Ελλάδα… Τώρα που όλα δείχνουν ύφεση στη Γερμανία, ψάχνουν μαξιλαράκι ασφαλείας για την οικονομία και τις τράπεζες τους!

Μήνυμα για επιθετικότερη αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έστειλε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Bundesbank στη Φρανκφούρτη, ο Γερμανός τραπεζίτης αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, μετά από την αύξηση ρεκόρ των επιτοκίων κατά 0,75% την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το κατάλληλο ύψος που θα έπρεπε να είναι τα επιτόκια, δεδομένου του πληθωρισμού. Περισσότερα πρέπει να γίνουν, τα επιτόκια πρέπει να ανέβουν κι άλλο» τόνισε ο Νάγκελ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «είμαστε ακόμα πολύ μακριά» από το ουδέτερο επιτόκιο, δηλαδή το επίπεδο στο οποίο η νομισματική πολιτική δεν χρειάζεται σύσφιξη, αλλά ούτε κάποια τόνωση.

Το ενδεχόμενο της ύφεσης
Η ΕΚΤ προχωρά στην αύξηση των επιτοκίων με στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (διαμορφώθηκε στο 9,1% τον Αύγουστο) και να τον θέσει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Φρανκφούρτη. Ωστόσο, οι αγορές ανησυχούν για το ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί να αποφέρει ακόμα και ύφεση στην Ευρωζώνη.

Ο Νάγκελ είπε πως κατανοεί ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί αλλά πρόσθεσε πως δεν αναμένει σοβαρή κάμψη».

«Δεν βλέπω μια “σκληρή” ύφεση. Δεν φαίνεται πως θα είναι κάτι τόσο τρομερό» δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΠΗΓΗ