Η Αμερική η μεγάλη κερδισμένη σε επίπεδο εξαγωγών LNG από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Αμερική η μεγάλη κερδισμένη σε επίπεδο εξαγωγών LNG από τον πόλεμο στην Ουκρανία
63 / 100

LNG: Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και επισήμως οι μεγάλες κερδισμένες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τουλάχιστον ως προς τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, με την χώρα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση μαζί με το Κατάρ παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg, και οι δύο χώρες εξήγαγαν 81,2 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Από τον Stephen Stapczynski/Bloomberg

Αν και αυτή είναι μια μέτρια αύξηση για το Κατάρ, σηματοδοτεί ένα τεράστιο άλμα για τις ΗΠΑ, οι οποίες ξεκίνησαν να εξάγουν LNG μόλις το 2016 και φαινομενικά σε πέντε μόλις χρόνια έγινε κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο. Μία επανάσταση σχιστολιθικού αερίου, σε συνδυασμό με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγκαταστάσεις υγροποίησης, μετέτρεψαν τις ΗΠΑ από καθαρό εισαγωγέα LNG σε σημαντικό προμηθευτή. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η απομάκρυνση από το ρωσικό αέριο αγωγών αύξησε τη ζήτηση για LNG των ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη της κατασκευής πολλών νέων εξαγωγικών έργων στην Ακτή του Κόλπου.

1x 1 1

Οι ΗΠΑ θα ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγείς LNG στον κόσμο, αν δεν υπήρχε η μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο εξαγωγής Freeport στο Τέξας, περιστατικό το οποίο έχει κρατήσει το εργοστάσιο κλειστό από τον Ιούνιο. Η εγκατάσταση αναμένεται να επαναλειτουργήσει αργότερα αυτόν τον μήνα, γεγονός που θα εδραιώσει τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα καυσίμου.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να δημιουργήσουν πολύ περισσότερη ικανότητα εξαγωγής LNG εάν θέλουν να διατηρήσουν την πρώτη θέση μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Το Κατάρ βρίσκεται στη μέση μιας τεράστιας επέκτασης στις εγκαταστάσεις παραγωγής του, που θα μπορούσε να εδραιώσει τη θέση του ως ηγέτης LNG από το 2026. Η Αυστραλία είναι έτοιμη να παραμείνει ως ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, ως προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τον «γίγαντα» εμπορευμάτων Trafigura Group, η Γηραιά Ήπειρος θα χρειαστεί να εισάγει «τεράστιες ποσότητες» υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2023, προκειμένου να αντισταθμίσει τις περιορισμένες ρωσικές ροές. Για να προσελκύσει ποσότητες LNG, το οποίο θα προοριζόταν για άλλες περιοχές, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνουν αυξημένες, επεσήμανε ο γαλλικός Όμιλος με έδρα τη Σιγκαπούρη, στα ετήσια αποτελέσματά του. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η ασφάλεια του εφοδιασμού θα παραμείνει ζήτημα και μετά τον επόμενο χειμώνα.

«Αναμένουμε ότι οι αγορές φυσικού αερίου και LNG θα παραμείνουν ασταθείς», ανέφερε η Trafigura, προσθέτοντας πως «ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει το μπλακ άουτ αυτό το χειμώνα, αντλώντας από τα αποθέματα και μειώνοντας τη ζήτηση, θα χρειαστεί να εισάγει τεράστιες ποσότητες LNG το 2023, δεδομένης της μαζικής μείωσης των ροών από τη Ρωσία».

Σε ό,τι αφορά το LNG, η Trafigura διακίνησε 13 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το 2022, από 14 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα. Ο όγκος του φυσικού αερίου παρέμεινε ελάχιστα μεταβαλλόμενος στους 23,7 εκατομμύρια τόνους. Εκτός από την παράδοση του φυσικού αερίου, ο εμπορικός οίκος τοποθέτησε επίσης το καύσιμο σε μισθωμένες αποθήκες ενόψει του χειμώνα.
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, βοηθώντας τους Ευρωπαίους να θερμάνουν τα σπίτια τους μετά τον περιορισμό της παροχής αερίου από τη Ρωσία, τονίστηκε χαρακτηριστικά.