ΗΠΑ: 7 στους 10 ενοικιαστές δεν θα αγόραζαν ποτέ δικό τους σπίτι

 14/04/2024    05 : 39 : 32
ακινητα1
71 / 100

Το 66% των ενοικιαστών στις ΗΠΑ σήμερα δηλώνουν ότι οι αυξανόμενες τιμές των κατοικιών τους κάνουν να αισθάνονται «απελπισμένοι» για την απόκτηση κατοικίας, σύμφωνα με έρευνα της διαδικτυακής μεσιτικής εταιρείας Home Bay σε 1.000 ενοικιαστές. Αντ’ αυτού, εστιάζουν σε άλλα οικονομικά ορόσημα.

Με τις μέσες τιμές των κατοικιών να έχουν αυξηθεί κατά 33% από τον Ιανουάριο του 2020, το 77% των ενοικιαστών λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν κρίση προσιτής στέγασης. Η διάμεση τιμή κατοικίας σκαρφάλωσε από 329.000 δολάρια τον Ιανουάριο του 2020 σε 476.800 δολάρια τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του U.S. Census Bureau.

Ενώ το 51% των ενοικιαστών θεωρεί την απόκτηση κατοικίας «πολύ σημαντικό» οικονομικό ορόσημο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν άλλα επιτεύγματα ως προτεραιότητες. Ακολουθούν τα πιο δημοφιλή ορόσημα που επέλεξαν:

  • Να μην έχουν χρέη: 71% των ερωτηθέντων
  • Να έχουν μια άνετη συνταξιοδότηση: 66% των ερωτηθέντων
  • Να έχουν ένα αυτοκίνητο: 59% των ερωτηθέντων

Ορισμένοι ερωτηθέντες δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την αγορά κατοικίας, με λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο να δηλώνει ότι προτιμά να ξοδέψει τα χρήματά του αλλού.

«Την ιδιοκτησία σπιτιού ακολουθούν επίσης οι επισκευές και η συντήρηση, οι φόροι ακινήτων και η ασφάλιση κατοικίας, τα οποία έχουν κάποιο τίμημα και μειώνουν την ελευθερία σας», λέει η Μισέλ Γκέσνερ, πιστοποιημένη χρηματοοικονομική σχεδιάστρια στο Χιούστον. «Η απαλλαγή από χρέη, η άνετη συνταξιοδότηση και η κατοχή αυτοκινήτου συσχετίζονται άμεσα με υψηλότερη ποιότητα ζωής και οικονομική ελευθερία».

Όταν οι ενοικιαστές επέλεξαν τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν δικό τους σπίτι, οι τρεις πιο δημοφιλείς σχετίζονταν με το κόστος:

  • Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα γενικά: 78% των ερωτηθέντων.
  • Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια προκαταβολή: 72% των ερωτηθέντων.
  • Υψηλά επιτόκια: 71% των ερωτηθέντων.

Το αυξανόμενο κόστος στέγασης αποτελεί ζήτημα και στην αγορά ενοικίασης, καθώς σχεδόν 1 στους 4 ενοικιαστές δηλώνει ότι δαπανά σήμερα το 50% ή περισσότερο του εισοδήματός του για ενοίκιο. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από το στόχο του 30% του συνολικού εισοδήματος που συνήθως συνιστούν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες να διατίθεται για στέγαση.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί ενοικιαστές που θέλουν να αποκτήσουν ένα σπίτι θα έφταναν στα άκρα για να το αγοράσουν, σύμφωνα με την έρευνα: Το 31% των ενοικιαστών θα πουλούσε την πλάσμα του και το 29% θα παρέλειπε τα γεύματα αν αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσε να αποκτήσει ένα σπίτι. Συνηθέστερα, πάνω από τα δύο τρίτα δηλώνουν ότι θα έκαναν μια δεύτερη δουλειά για να κάνουν την ιδιοκτησία σπιτιού πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}